OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ούτε βήμα πίσω η Τουρκία στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

12/02/2025 - 05:07
Τουρκία - Αιγαίο
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Η προσπάθεια της Τουρκίας «να τινάξει στον αέρα» τη μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Dart» αμφισβητώντας το FIR Αθηνών αλλά και η νέα έξοδος κορβέτας των γειτόνων στο Αιγαίο απέναντι στο ερευνητικό «NG Worker», το οποίο εκτελεί εργασίες πόντισης καλωδίου βόρεια της Κρήτης καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα όχι απλά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, αλλά δεν αφήνει καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Επιχειρεί εν μέσω των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο να κερδίσει «ζωτικό χώρο» και να παγιώσει τις διεκδικήσεις της σε αέρα και θάλασσα.

Αν και η ελληνική NAVTEX για πόντιση καλωδίων αφορά περιοχή στην οποία τα περασμένα χρόνια, ακόμα και σε περιόδους μεγάλης έντασης όπως το καλοκαίρι του 2020, δεν είχε αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, οι γείτονες κάνουν πλέον ένα βήμα παραπάνω.

Στέλνουν μήνυμα ότι αναγνωρίζουν στο Αιγαίο, τουλάχιστον ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα μόνο εντός των 6 μιλίων από τις ακτές των νησιών και σπεύδουν να το υποστηρίξουν επί του πεδίου.

Φροντίζουν να μεταφέρουν την πίεση στην ελληνική πλευρά με συνεχή παρουσία πολεμικών πλοίων ακόμα και εκτός της θαλάσσιας περιοχής, η οποία ορίζεται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ακόμα και αν ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα οι εργασίες πόντισης καλωδίων βόρεια της Κρήτης, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εκδοθούν ανάλογες NAVTEX για συνέχιση των εργασιών ανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή νότια της Κάσου όπου τον περασμένο Ιούλιο οι γείτονες έστειλαν πέντε φρεγάτες απέναντι στο ερευνητικό «Ievoli Relume».

Τότε το επεισόδιο αποφεύχθηκε μέσω διπλωματικών κινήσεων, όμως η Άγκυρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών χωρίς τη δική της συγκατάθεση. Να αναγκάσουν, δηλαδή, την Αθήνα να αναγνωρίσει ότι η περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια της Ρόδου έως και την Κύπρο βρίσκεται στην απόλυτη τουρκική δικαιοδοσία.

Με αυτά τα δεδομένα, ερώτημα αποτελούν οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας, καθώς θα κληθεί πιθανότατα να βρεθεί ενώπιον ακόμη πιο δυναμικής αντίδρασης των γειτόνων εάν προχωρήσει σε ανάλογες εργασίες ανατολικά της Κρήτης. Σε περίπτωση που «παγώσει» το πρόγραμμα η Τουρκία θα έχει ήδη προκαλέσει τετελεσμένο.

Όμως και η άρνηση της Άγκυρας να καταθέτουν τα μαχητικά της σχέδια πτήσης στο Αιγαίο για τη συμμετοχή τους στη ΝΑΤΟϊκή «Steadfast Dart» επανέφερε το ζήτημα της αμφισβήτησης των ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο FIR Αθηνών.

Και μπορεί τελικά η Συμμαχία να δέχτηκε τις θέσεις της Ελλάδας ενώπιον του κινδύνου να ακυρωθεί η άσκηση, όμως η Τουρκία για μια ακόμη φορά έθεσε τις αξιώσεις της στο τραπέζι και επανέλαβε τις διεκδικήσεις της στο μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, όπου μεταξύ άλλων αξιώνει το δικαίωμα στην Έρευνα και Διάσωση.

Υπενθυμίζεται ότι, η Τουρκία ακύρωσε τη συμμετοχή της στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag», η οποία φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο καθώς δεν δέχτηκε να αναγνωρίσει τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας μας πάνω από το Αιγαίο και με προκλητικό τρόπο απαιτούσε τα μαχητικά της να καταθέτουν σχέδια πτήσης απευθείας στο ΝΑΤΟ και όχι στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η άσκηση, πάντως, πραγματοποιήθηκε κανονικά χωρίς τουρκική παρουσία, καθώς όλες οι άλλες χώρες οι οποίες συμμετείχαν κατέθεταν κανονικά σχέδια πτήσης, ως όφειλαν.

Tags: STEADFAST DARTΑΙΓΑΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert