OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απειλεί την Χαμάς με νέες «εντατικές μάχες» στη Λωρίδα της Γάζας

12/02/2025 - 08:57
Ισραήλ

REUTERS/Amir Cohen

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απείλησε χθες (11.02.2025) πως θα ξαναρχίσουν «εντατικές μάχες» στη Λωρίδα της Γάζας αν δεν απελευθερωθούν ως το Σάββατο οι όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, στην οποία η Χαμάς αντέτεινε πως παραμένει «προσηλωμένη» αντίθετα με τις ισραηλινές αρχές.

Αφού κινητοποίησε από προχθές Δευτέρα (10.02.2025) δυνάμεις γύρω από την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από 15 μήνες πολέμου, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως στέλνει ενισχύσεις.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σε ισχύ από τη 19η Ιανουαρίου 2025, διάρκειας έξι εβδομάδων στη θεωρία τουλάχιστον, αμφισβητείται ολοένα πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Οι εκβιασμοί της Χαμάς

Κατηγορώντας το Ισραήλ για επανειλημμένες παραβιάσεις της συμφωνίας της κατάπαυσης του πυρός, η Χαμάς απείλησε προχθές Δευτέρα πως θα προχωρήσει στην αναβολή επ’ αόριστον της προσεχούς απελευθέρωσης ομήρων, που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο (15η Φεβρουαρίου), στο πλαίσιο της έκτης ανταλλαγής με παλαιστίνιους εγκλείστους σε ισραηλινές φυλακές.

«Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους μας ως το μεσημέρι του Σαββάτου, η κατάπαυση του πυρός θα λάβει τέλος» και ο στρατός του Ισραήλ «θα ξαναρχίσει εντατικές επιχειρήσεις ωσότου να έχει νικηθεί οριστικά η Χαμάς», είπε χθες ο Νετανιάχου, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν αναφερόταν σε όλους τους ομήρους ή τη μικρή ομάδα που υποτίθεται πως θα αφεθεί ελεύθερη το Σάββατο.

REUTERS/Shir Torem

Η Χαμάς απάντησε πως παραμένει «προσηλωμένη» στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι δεν «τηρεί τις δεσμεύσεις της». Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε το τελεσίγραφο και πρόσθεσε πως «δεν πιστεύει» πως η Χαμάς θα το σεβαστεί.

Εσωτερικοί τριγμοί στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός, Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να ενστερνιστεί την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ, να απαιτήσει η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους «όλους» τους ομήρους μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Η απαίτηση αυτή πάει πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι προέβλεπε η συμφωνία. Στην πρώτη φάση της, διάρκειας έξι εβδομάδων, συμφωνήθηκε να αφεθούν ελεύθεροι 33 όμηροι, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση κάπου 1.900 Παλαιστινίων.

Ισραήλ
REUTERS/Ronen Zvulun

Από την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας έχουν απελευθερωθεί 16 Ισραηλινοί όμηροι και πέντε ταϊλανδοί εργάτες γης, δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 765 παλαιστινίων κρατουμένων.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, παραμένουν ακόμη 73 όμηροι στη Γάζα, πλην όμως 35 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό, που ανακοίνωσε χθες τον θάνατο στην αιχμαλωσία του Σλόμο Μανσούρ, 86 ετών.

Πολλοί Ισραηλινοί, ανάμεσά τους συγγενείς ομήρων, διαδήλωσαν χθες μπροστά στο γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Ισραήλ
REUTERS/Ronen Zvulun

Ανάμεσά τους ήταν ο Σαχάρ Μορ Ζαχίρο, ανιψιός ομήρου που θεωρείται νεκρός, του Αβραάμ Μούντερ. Τόνισε πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθούν οι αντίπαλες πλευρές να ξαναρχίσουν τον πόλεμο: «Υπάρχει συμφωνία. Εμπρός!», πρόσθεσε.

Το μέλλον της συμφωνίας

Έπρεπε να έχουν αρχίσει ήδη στη θεωρία τουλάχιστον έμμεσες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κατά την οποία θα αφήνονταν υποτίθεται ελεύθεροι όλοι οι όμηροι και θα τερματιζόταν οριστικά ο πόλεμος. Αλλά ως τώρα η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη θέση.

Ισραήλ
REUTERS/Amir Cohen

Η τρίτη και τελευταία φάση της συμφωνίας, αν φθάσουν εκεί τα πράγματα, θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Οι διαστάσεις του εγχειρήματος είναι τέτοιες που ο ΟΗΕ εκτίμησε χθες ότι το κόστος θα υπερβεί τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.210 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 48.219 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΙΣΡΑΗΛΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τέσσερις άμαχοι νεκροί στο Ντνιπροπετρόφσκ – Ρωσικές επιθέσεις και στο Κίεβο

12/02/2026 - 09:54
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

12/02/2026 - 09:27
Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ [pics, vid]

12/02/2026 - 08:56

Διαβάστε Επίσης

Naval Group: Ενσωματώνει Τεχνητή Νοημοσύνη σε ναυτικά συστήματα με όπλο» το cortAIx της Thales

Ουκρανία: Τέσσερις άμαχοι νεκροί στο Ντνιπροπετρόφσκ – Ρωσικές επιθέσεις και στο Κίεβο

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ [pics, vid]

Ρωσία: Πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση από επιδρομή ουκρανικών drones [vids]

Ο Meteor τώρα ακόμη πιο φονικός: Η Indra ανέπτυξε νέο datalink που αυξάνει βεληνεκές και αντίσταση στα αντίμετρα

Φρεγάτες Bergamini: Δεσμευτική συμφωνία τον Μάρτιο – Το ρευστό χρονοδιάγραμμα και ο οπλισμός που θα κρίνει το αποτύπωμα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές στα δυτικά και ανατολικά, με θυελλώδεις ανέμους

Top News

Κίμπερλι Γκιλφόιλ για Αλεξάνδρα Νίκα και Κωνσταντίνο Αργυρό: «Ανυπομονώ να υποδεχθώ τη μικρούλα τους»

Eurovision 2026: Akylas, Marseaux και Evangelia μάγεψαν το κοινό στον α' ημιτελικό - Όσα πρέπει να ξέρετε για εκείνους

Μαίρη Βιδάλη: Έχω χάσει δουλειές λόγω παρενόχλησης, το αντιμετώπισα και έβαλα τα όριά μου

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η «ελεγχόμενη κρίση», τα ακανθώδη «αλλά όχι άλυτα» ζητήματα και το «αν όχι τώρα, πότε;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert