OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Εισβολή» της Τουρκίας στην Ευρώπη σε εξοπλιστικό, επιχειρηματικό και γεωστρατηγικό επίπεδο

08/03/2025 - 08:29
Ευρώπη - Baykar
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

*Του Κώστα Σαρικά 

Η πενταετής συμφωνία της τουρκικής Baykar με τον ιταλικό κολοσσό Leonardo των 60.000 εργαζόμενων και των 17 δισεκατομμυρίων τζίρο για τη χρονιά που πέρασε αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των γειτόνων να περάσουν την «κερκόπορτα» της Ευρώπης και να διεισδύσει στη «γηραιά» ήπειρο με πολλαπλούς στόχους.

Με τις συνθήκες απόλυτης αστάθειας να επικρατούν παγκοσμίως πόσο μάλλον στην Ευρώπη έπειτα από την εκλογή του «οδοστρωτήρα» Τραμπ, η Άγκυρα «διαβάζει» τη χρονική συγκυρία ως ιδανική να ισχυροποιήσει τη θέση της σε κάθε επίπεδο.

Τόσο σε επιχειρηματικό, με στόχο να καρπωθεί μέρος των κονδυλίων που αναμένονται να διατεθούν για οπλικά συστήματα και κυρίως για μη επανδρωμένα, όσο και σε γεωστρατηγικό ενισχύοντας το ρόλο της και το «αποτύπωμα» της, όχι μόνο στην περιοχή αλλά συνολικά ως παγκόσμια δύναμη. Εκτίμηση είναι ότι τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη θα διαθέσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ για drones είτε επιτήρησης είτε οπλισμένα.

Η συμφωνία Baykar – Leonardo αφορά κοινή κατασκευή μη επανδρωμένων, οπλισμένων drones, αλλά και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στη διαστημική τεχνολογία. Οι δύο εταιρείες θα συμβάλλουν με κοινή τεχνολογία με ότι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα, καθώς η ιταλική εταιρεία περιλαμβάνεται στις κορυφαίες 20 παγκοσμίως αμυντικές βιομηχανίες.

Η Leonardo διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και μεγάλη παράδοση σε κατασκευή αεροσκαφών, ελικοπτέρων, drones αλλά και σε ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ η Baykar τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει κάνει άλματα στην κατασκευή drones, με το «best seller» Bayraktar σε μια σειρά από εκδόσεις, το Akinci UCAV, αλλά και το Bayraktar Kizilelma. Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και πηγές από τις δύο εταιρείες, οι γραμμές παραγωγής θα βρίσκονται τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ιταλία. Άλλωστε η Baykar έχει ήδη «πατήσει» στην Ιταλία έπειτα από την εξαγορά της Piaggio.

Ευρώπη

Με αυτόν τον τρόπο τα προιόντα της θα μπορούν να έχουν την σφραγίδα «made in Europe», να διατίθενται χωρίς περιορισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η εταιρεία θα μπορεί να συμμετέχει σε χρηματοδοτικά και άλλα προγράμματα της ΕΕ. Η πληροφορία ότι ήδη οι ένοπλες δυνάμεις της Ιταλίας προτίθενται να προχωρήσουν σε παραγγελία 1.300 μη επανδρωμένων drones διαφόρων τύπων και διαμορφώσεων από την κοινοπραξία Leonardo – Baykar είναι ενδεικτική για όσα επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

Το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma αποτελεί το project, πάνω στο οποίο προβλέπεται να επικεντρωθούν και να επενδύσουν οι δύο εταιρείες, ενώ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των στελεχών της Leonardo και της Baykar, η συνεργασία θα είναι πολυεπίπεδη και θα επεκταθεί σε μια σειρά από προγράμματα.

Στο τιμόνι της Baykar βρίσκεται από το 2007 ο 45χρονος γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος αποκαλείται στην Τουρκία ως ο «βασιλιάς των drones». Έπειτα από τη αποφοίτηση του από το Τμήμα Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης μετέβη στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ευρώπη

Άξιο αναφοράς είναι ότι στο δεύτερο μεταπτυχιακό του και πάλι στα drones στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης εργάστηκε ως βοηθός του Έλληνα καθηγητή George Pappas. Eκεί πραγματοποίησε μελέτες και δοκιμές για πτήσεις UAV, οι οποίες ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως. Ήταν η απαρχή όσων ακολούθησαν όταν επέστρεψε στην Τουρκία.

Tags: BAYKARLEONARDOΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΥΡΩΠΗΙΤΑΛΙΑΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΑ UAV

Related Posts

F-35I
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35I Adir: Τα ισραηλινά stealth μαχητικά θα ενισχυθούν με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων

14/05/2026 - 18:31
THEON
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η THEON επενδύει στην αμερικανική Twin Prime για ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της

14/05/2026 - 15:51
ANKA - Τουρκία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Anka: Τουρκία και Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή και συντήρηση τουρκικών UAV

14/05/2026 - 15:44

Διαβάστε Επίσης

ΜΟΕ: Ο διοικητής της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ «Ρίμινι» επισκέφθηκε την τουρκική 9η Συνοριακή Ταξιαρχία στην Ανδριανούπολη [pics]

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι – Το κοινοβούλιο δεν ενέκρινε όλους τους υπουργούς του

Νίκος Χριστοδουλίδης στην Βουλή των Ελλήνων: «Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη»

«Διπλωματική» απάντηση Στάρμερ στον Στρίτινγκ: «Λυπάμαι πολύ που αποχωρείς από την κυβέρνηση»

Ζαπορίζια: Δύο υπάλληλοι τραυματίσθηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Γεραπετρίτης για Τουρκία και «Γαλάζια Πατρίδα»: Καταδικασμένη να αποτύχει κάθε μονομερής ενέργεια

Τουρκία: Απέπλευσε νέος στολίσκος με προορισμό την Γάζα – Σε ετοιμότητα το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό

Νέα Στρατιωτικά Οικήματα στο Αγαθονήσι: Παρών στα εγκαίνια ο Νίκος Δένδιας [pics]

Top News

Eurovision 2026: Θρίλερ με τη συμμετοχή της Σουηδίας - Η Felicia έχασε τη φωνή της λίγο πριν τον τελικό

Eurovision 2026: O Akylas νιαουρίζει και το κοινό ενθουσιάζεται - Το βίντεο που έγινε viral

Ανδρέας Μικρούτσικος: Aν χάσουμε την πρώτη θέση θεωρώ υπεύθυνο τον Φωκά Ευαγγελινό

Η Μπέττυ Μαγγίρα χόρεψε τσιφτετέλι με το «Jalla» στην έναρξη του «Eurovision Night»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert