OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

New START: Κίνδυνος νέας κούρσας εξοπλισμών με την εκπνοή της συνθήκης ΗΠΑ – Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα

04/02/2026 - 13:07
New START

Ρωσικός ICBM τύπου Yars / Maxim Bogodvid / Host agency RIA Novosti / Handout via REUTERS / File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Η ισχύς της τελευταίας συνθήκης – μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα – New START φθάνει σε λίγες ώρες στην εκπνοή της, ανεβάζοντας τον κίνδυνο για νέα κούρσα εξοπλισμών, στην οποία η Κίνα θα έχει επίσης ρόλο να διαδραματίσει.

Το πλέγμα των συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών ξεκίνησε να εγκαθίσταται εδώ και δεκαετίες, αμέσως μετά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, οπότε και θεωρείται ότι ο κόσμος έφθασε στο κοντινότερο σημείο μίας εκ προθέσεως πυρηνικής αναμέτρησης, και είχε ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο ενός καταστροφικού πυρηνικού πολέμου.

Αν, καθώς η συνθήκη New START οδεύει προς την εκπνοή της, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα δεν φθάσουν σε κάποιο είδος κατανόησης της τελευταίας στιγμής, οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο θα μείνουν για πρώτη φορά σε μισό αιώνα χωρίς περιορισμούς ως προς τις πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να αναπτύξουν.

Το υψηλό κόστος μπορεί να περιορίσει την κούρσα των εξοπλισμών;

Καθώς υπάρχει σύγχυση σχετικά με την ακριβή ώρα εκπνοής της συνθήκης, ειδικοί του ελέγχου των εξοπλισμών δηλώνουν πως πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί τα μεσάνυκτα ώρα Πράγας, όπου υπογράφηκε το κείμενο το 2010.

Σύμφωνα με τον Matt Korda, εκτελεστικό διευθυντή του Nuclear Information Project στην Federation of American Scientists, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την παράταση των βασικών ρυθμίσεων, ούτε η Ρωσία ούτε η ΗΠΑ θα έχουν περιορισμό ως προς την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών.

«Χωρίς την συνθήκη, κάθε πλευρά θα είναι ελεύθερη να αναπτύξει εκατοντάδες επιπλέον πυρηνικές κεφαλές στους ενεργούς πυραύλους και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, διπλασιάζοντας το μέγεθος των οπλοστασίων τους σύμφωνα με το πλέον μαξιμαλιστικό σενάριο.

Σύμφωνα με τον Korda, είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί ότι η εκπνοή της New START δεν σημαίνει αναγκαστικά νέα κούρσα εξοπλισμών δεδομένου του κόστους των πυρηνικών όπλων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «αν εκπνεύσει η συμφωνία, θα κάνουμε μια καλύτερη», ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει απάντηση της Ουάσινγκτον στην πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράταση των περιορισμών μετά την εκπνοή της συνθήκης.

Ο θάνατος του ελέγχου των εξοπλισμών

Τα συνολικά αποθέματα των πυρηνικών κεφαλών μειώθηκαν στις 12.000 το 2025 από τις 70.000 το 1986, αλλά οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναβαθμίζουν τα οπλικά τους συστήματα και η Κίνα υπερδιπλασίασε το οπλοστάσιό της στην περασμένη δεκαετία.

Οι υποστηρικτές του ελέγχου των εξοπλισμών στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα δηλώνουν ότι η εκπνοή της New START δεν θα αφαιρέσει απλώς τα όρια του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών, αλλά θα πλήξει την εμπιστοσύνη και την ικανότητα επαλήθευσης των πυρηνικών προθέσεων.

Αντίπαλοι του ελέγχου των εξοπλισμών και στις δύο πλευρές δηλώνουν ότι οι ωφέλειές του είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφίβολες και ότι τέτοιου είδους συνθήκες εμποδίζουν την καινοτομία στις μεγάλες δυνάμεις, τους επιτρέπουν «να κλέβουν» και στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών τους.

Πέρυσι, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θέλει την Κίνα να συμμετάσχει στη διαδικασία του ελέγχου των εξοπλισμών και αναρωτήθηκε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να κατασκευάζουν νέα πυρηνικά όπλα δεδομένου ότι έχουν αρκετά για να καταστρέψουν τον κόσμο πολλές φορές ξανά και ξανά.

«Οταν θα έρθει μια ώρα που θα χρειαζόμαστε πυρηνικά σαν αυτά που κατασκευάζουμε και που έχει και η Ρωσία και που η Κίνα έχει σε μικρότερη έκταση αλλά θα έχει, θα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα», είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: NEW STARTΗΠΑΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑΡΩΣΙΑΣΥΝΘΗΚΗ NEW START

Related Posts

Γερμανία - σαμποτάζ
ΚΟΣΜΟΣ

Σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία: Υπό κράτηση ο 55χρονος Έλληνας – Αναμένεται η απόφαση για έκδοση στην Γερμανία

04/02/2026 - 16:59
Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Σι Τζιπίνγκ – Ντόναλντ Τραμπ ενόψει την επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στο Πεκίνο

04/02/2026 - 16:38
F-16 - Τουρκία - Σομαλία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικά F-16 στη Σομαλία: Η Άγκυρα επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο αφρικανικό κράτος

04/02/2026 - 16:32

Διαβάστε Επίσης

Σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία: Υπό κράτηση ο 55χρονος Έλληνας – Αναμένεται η απόφαση για έκδοση στην Γερμανία

Επικοινωνία Σι Τζιπίνγκ – Ντόναλντ Τραμπ ενόψει την επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στο Πεκίνο

Τουρκικά F-16 στη Σομαλία: Η Άγκυρα επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο αφρικανικό κράτος

Ρωσία: Σε εξέλιξη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στο Άμπου Ντάμπι – Συνομιλίες «χαμηλού επιπέδου» και με τη Γαλλία

Η Τουρκία με NOTAM αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαίωματα στη Χίο μετά το περιστατικό με 15 νεκρούς μετανάστες

Γάζα: Είκοσι Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «ανταπόδοση πυρών» κάνει λόγο ο IDF

Πούτιν σε Σι Τζινπίνγκ: Σταθεροποιητικός παράγοντας η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας

New START: Κίνδυνος νέας κούρσας εξοπλισμών με την εκπνοή της συνθήκης ΗΠΑ – Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα

Top News

Παύλος Ντε Γκρες για σενάρια συνεργασίας με την Μαρία Καρυστιανού: «Ούτε μία στο εκατομμύριο»

«Τσουνάμι» αφρικανικής σκόνης στη χώρα - Θα έρθει από το Μαρόκο και τη Λιβύη - Ποιες περιοχές θα «πνιγούν» αύριο

Eurovision 2026: O Akylas ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια views στο Youtube με το «Ferto» - Είναι το φαβορί του ελληνικού τελικού

Η Μαρία Σάκκαρη αποκάλυψε το μέρος που θα γίνει ο γάμος με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert