OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ στην πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ειρήνης»: «Θα δούμε τι θα γίνει με το Ιράν τις επόμενες 10 ημέρες»

19/02/2026 - 17:03
Τραμπ

REUTERS/Kevin Lamarque

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί σήμερα, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026, στην Ουάσινγκτον την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης, με τη συμμετοχή πάνω από 20 χωρών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «έχουμε επιτέλους ειρήνη στη Μέση Ανατολή» και κάλεσε το Ιράν να συμμετάσχει σε αυτήν.

«Τώρα είναι η ώρα το Ιράν να μας ακολουθήσει σε μια πορεία που θα ολοκληρώσει αυτό που κάνουμε. Αν μας ακολουθήσουν, αυτό θα είναι υπέροχο».

Αρχικά σχεδιασμένο ως φορέας για την επίβλεψη της ανοικοδόμησης της Γάζας μετά τον πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ, το Συμβούλιο Ειρήνης έχει έκτοτε επεκτείνει την αποστολή του.

Ένα προσχέδιο του καταστατικού που κυκλοφορεί παραλείπει οποιαδήποτε άμεση αναφορά στη Γάζα, σκιαγραφώντας αντ’ αυτού μια εντολή για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων παγκοσμίως. Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Τραμπ, έχει ήδη προκαλέσει σκεπτικισμό σχετικά με τον σκοπό του και το κατά πόσον θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ή να υποκαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ υπέγραψε επίσημα τον χάρτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ή παρευρίσκονται ως παρατηρητές.

REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ επιδιώκει να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας. Ωστόσο, ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ – o αφοπλισμός της Χαμάς – δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Περισσότερες από 20 χώρες — συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Τουρκίας της Αργεντινής, της Ινδονησίας, του Μπαχρέιν, του Βιετνάμ και αρκετών άλλων χωρών της, συμμετέχουν σε αυτήν την πρώτη συνεδρίαση και πέρα από χρήματα έχουν δεσμευθεί να στείλουν και στρατεύματα στη Γάζα.

Παρόντες είναι, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι δηλώσεις Τραμπ

Ο Τραμπ ξεκίνησε να μιλάει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης καλωσορίζοντας έναν προς έναν τους παρευρισκομένους. Ωστόσο, άφησε αιχμές για όσους δεν συμμετέχουν – κυρίως προς τους Ευρωπαίους συμμάχους του – πως δεν μπορούν να παίζουν μαζί του.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Συμβούλιο της Ειρήνης, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφέρθηκε, βέβαια, και στο Ιράν, λέγοντας πως θα αποφασίσει τις επόμενες 10 ημέρες τι θα κάνουν οι ΗΠΑ.

«Δεν μπορούν να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο. Τους το έχουμε πει. Μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, μπορεί και όχι. Ίσως καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Θα το μάθετε τις επόμενες, πιθανώς, 10 ημέρες», είπε.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν να απειλούν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Πρέπει να κάνουν μια συμφωνία. Αν δεν συμβεί, θα συμβούν άσχημα πράγματα», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΗΠΑΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Επιτέθηκε εναντίον αμερικανικών δυνάμεων σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν – Αντίποινα των ΗΠΑ στο Κεσμ

03/06/2026 - 08:52
drone
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φονική επιδρομή ουκρανικού drone σε τμήμα του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι Ρώσοι

03/06/2026 - 08:45
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στην Χεζμπολάχ παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Λίβανο

03/06/2026 - 08:40

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Επιτέθηκε εναντίον αμερικανικών δυνάμεων σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν – Αντίποινα των ΗΠΑ στο Κεσμ

Ουκρανία: Φονική επιδρομή ουκρανικού drone σε τμήμα του Ντονέτσκ που ελέγχουν οι Ρώσοι

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στην Χεζμπολάχ παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Λίβανο

ΗΠΑ: Καρέ καρέ το πλήγμα με Hellfire σε τάνκερ που πήγε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν [vid]

HAVA SOJ: Παρά τις καθυστερήσεις, η Τουρκία αποκαλύπτει το νέο της αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου [vid]

«Deniz Kurdu 2026»: Σε εγρήγορση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Τουρκίας

Καιρός σήμερα: Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, αίθριος στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1940 η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Παρίσι και ο γερμανικός στρατός νικά στη μάχη της Δουνκέρκης

Top News

Λάκης Λαζόπουλος: Πάτησα το μήνυμα και μπήκε το Predator, ήθελαν να μάθουν αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω;

Γιώργος Μαζωνάκης: Με καπέλο σεφ μαγειρεύει μακαρονάδα στην κουζίνα του

Η Δήμητρα Κατσαφάδου στο νοσοκομείο, έκανε χειρουργική επέμβαση: «Όλα πήγαν καλά»

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 29,5% η ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας με 15,5%, μάχη για την τρίτη θέση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert