OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Παπαδήμος:»Μόνο με λύση του Κυπριακού μπορούν να εξομαλυνθούν τα ελληνοτουρκικά»

05/04/2012 - 22:25
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 Την ελπίδα να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας προς όφελος και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και υπογράμμισε ότι «η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα καταστεί εφικτή μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού».

   

Μιλώντας σε δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι:

   

– Η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει «μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια».

   

– Η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της. Εν προκειμένω οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

   

– Η λύση θα είχε θετικά αποτελέσματα και για την Τουρκία, «η οποία δυστυχώς δείχνει να υιοθετεί λογικές επιθετικότητας έναντι της ελληνοκυπριακής πλευράς, τόσο αναφορικά με την ουσία των συνομιλιών, όσο και σε σχέση με την άσκηση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία ή την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

   

Η Ελλάδα, όπως εξάλλου και η Κύπρος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση, τόνισε, είναι «η πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις συμμόρφωσή της προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπό την προϋπόθεση αυτή η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν αμοιβαία επωφελής και θα εδραίωνε σχέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή.

   

Η Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο κ. Παπαδήμος, θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα δίνει τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό. «Κοινή και σταθερή μας επιδίωξη είναι να βρεθεί μια συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», τόνισε.

   

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχία της επικείμενης προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. 

   

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον αδελφό κυπριακό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνει διά της αρωγής προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας εγείροντας πρόποση υπέρ του πρωθυπουργού είπε ότι στις απογευματινές συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών επαναβεβαιώθηκε «το άριστο επίπεδο συνεργασίας και ανανεώθηκε η προσήλωση στην ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών των δύο κρατών».

   

Ευχαρίστησε ταυτόχρονα την Ελλάδα για τη βοήθεια και τη στήριξή της προς την Κύπρο διαχρονικά και σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η θετική προσέγγιση της Λευκωσίας στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας δεν είναι άνευ όρων και η τουρκική ηγεσία οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

   

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τη θεσμική λειτουργία της Ένωσης.

   

Κατάγγειλε ότι στο Κυπριακό η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία «προωθούν στην πράξη λύση δύο κρατών».

   

Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εξακολουθήσει να εργάζεται ακατάπαυστα για την εξεύρεση λύσης, «που θα προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, επί της συμφωνημένης βάσης, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία».

   

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο έγραψε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως την Κύπρο για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τον εποικισμό, καθώς και για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση της αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, η συνεχής διαβούλευση και ο συντονισμός των ενεργειών εγγυώνται την ευόδωση των προσπαθειών μας».

   

Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Χριστόφια και πριν από το επίσημο δείπνο ο πρωθυπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον γ.γ. του ΑΚΕΛ ‘Αντρο Κυπριανού και τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κ.κ. Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου. 

    


Α.ΒΙΚΕΤΟΣ-ΑΠΕ

Tags: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΥΠΡΟΣΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Related Posts

Υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113: Παραδίδεται ως μουσείο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στο Φλοίσβο
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Τι συζήτησαν

08/05/2026 - 19:51
Spike LR2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

05/05/2026 - 21:18
ΕΕ - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: «Κάτι κινείται» για το άρθρο 42.7 περί ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

24/04/2026 - 13:11

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Υπέγραψε συμφωνία για drones με τη Λιθουανία – Θα στείλει εμπειρογνώμονες στην Λετονία

Πούτιν: «Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές της δυνάμεις» – Νέος νόμος για την απελευθέρωση Ρώσων που κρατούνται στο εξωτερικό

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν θέλει να αποκομίσει «σημαντικά» οικονομικά οφέλη από τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού

Οπλισμένα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Η UNIFIL κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για επιθέσεις με drones – Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο

Δένδιας από την Ξάνθη: «Η μουσουλμανική μειονότητα είναι αναπόσταστο κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας» [pics, vid]

AIM-9X Compact Variant: Το αμερικανικό ΠΝ ετοιμάζει νέα έκδοση του πυραύλου για τα F-35 και τα CCA

GUR: Παρατεταμένη και κατά κύματα αιματηρή επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Top News

Ο Στρατής Λιαρέλλης αποχωρεί από τον ΑΝΤ1 μετά από 30 χρόνια

Survivor: «Ο Σταύρος δεν μασάει τίποτα, αφού είναι ζωντανός δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε» λέει φίλος του παίκτη που ακρωτηριάστηκε

«Είσαι πολύ όμορφη»: Το SMS του Μακρόν σε Ιρανή ηθοποιό που προκάλεσε την έκρηξη της Μπριζίτ και το viral χαστούκι

Απόφαση - «βόμβα» για τις χρεώσεις 0,80 ευρώ σε λογαριασμούς καταθέσεων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert