OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Ένας Έλληνας ναύαρχος στο τιμόνι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.Ποιος είναι ο Τ.Σταυρίδης

05/09/2012 - 00:25
Share on FacebookShare on Twitter

Ο υποστράτηγος ε.α Δρ.Ιωάννης Παρίσης έκρινε σκόπιμο να μας υπενθυμίσει ποιος είναι ο ναύαρχος Τζέϊμς Σταυρίδης ,Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη,που επισκέφθηκε Θεσσαλονίκη και Σούδα.

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης προβάλλει με υπερηφάνεια την ελληνική καταγωγή του σε κάθε περίπτωση. Έχει μάλιστα μιλήσει και ως Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ (SACEUR) για τις γενοκτονίες εις βάρος των Ελλήνων, γεγονός που ενόχλησε τους Τούρκους.

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης απεφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία με διάκριση και διέγραψε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μaster σε νομικές σπουδές και διπλωματία (Διεθνείς Σχέσεις) από το Fletcher School of Law and Diplomacy στο πανεπιστήμιο  Tufts, όπου έλαβε ειδικό βραβείο ως διακεκριμένος σπουδαστής. Είναι συγγραφέας βιβλίων, μεταξύ των οποίων το Destroyer Captain: Lessons of a First Command, Naval Institute Press, 2008. Σε μία από τις κριτικές σημειώνεται: «Officers from all the services, especially surface warfare naval officers aspiring to command, will find these lessons of a first command by one of the Navy’s most respected admirals both entertaining and instructive.»

Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται ειδικώς και επί μακρόν, στη δραματική περιπέτεια του παππού του. Γράφει: «Στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ο παππούς μου, ένας κοντόχοντρος Έλληνας δάσκαλος με το όνομα Δημήτριος Σταυρίδης, αναγκάστηκε να φύγει από την Τουρκία, λόγω της φυλετικής κάθαρσης που στράφηκε εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στα υπολείμματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, από τους Τούρκους. Μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του, δραπετεύοντας με μια μικρή βάρκα, διασχίζοντας το Αιγαίο πέλαγος προς την Αθήνα και από εκεί στη νήσο Έλλις (σ.σ. στη Ν. Υόρκη). Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους ως συνέπεια της βίας που κατευθύνθηκε εναντίον της Ελληνικής μειονότητας.»

Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν, όπως γράφει, μια άσκηση του ΝΑΤΟ στις ακτές της σημερινής Τουρκίας, η οποία απετέλεσε για αυτόν «την πιο καταπληκτική ιστορική ειρωνεία, την οποία  θα μπορούσα να φανταστώ» και η οποία έγινε αφορμή να γράψει αναφερόμενος στον παππού του: «Ο εγγονός του, που μιλά μόλις μερικές λέξεις ελληνικά, επιστρέφει ως διοικητής ενός καταδρομικού, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ίδια την πόλη, τη Σμύρνη, η οποία σήμερα αποκαλείται Ιζμίρ – από την οποία ο παππούς μου έφυγε με ένα προσφυγικό πλοιάριο πριν από πολλά χρόνια.»

Η ελληνική καταγωγή του Ναυάρχου Σταυρίδη αναφέρθηκε και κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, στις 2 Ιουλίου 2009, η οποία ενέκρινε την τοποθέτησή του ως SACEUR. Του τέθηκε μάλιστα ευθέως το ερώτημα, από τον πρόεδρο της επιτροπής, δεδομένης της ελληνικής εθνικότητάς του πώς θα χειρισθεί τα θέματα που αφορούν στην Τουρκία κλπ. Ο Σταυρίδης επιβεβαίωσε την ελληνική καταγωγή του, λέγοντας: «Πράγματι, είμαι Έλληνας στην εθνικότητα. Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Τουρκία και ήρθε (στις Ηνωμένες Πολιτείες) μέσω Ελλάδας…».
 

Tags: SACEURΝΑΤΟΝΑΥΑΡΧΟΣΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Το NATO απέσυρε την αποστολή του από το Ιράκ, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή

20/03/2026 - 17:44
Ιντσιρλίκ - NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Η αεράμυνα του ΝΑΤΟ αναχαίτισε τον βαλλιστικό πύραυλο προς το Ιντσιρλίκ

13/03/2026 - 12:15
NATO
ΝΑΤΟ

Τουρκία: Το NATO αναπτύσσει Patriot στην Μαλάτια – Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας [pic]

10/03/2026 - 09:55

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Top News

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Η εξομολόγηση για την επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού

Φωτεινή Πετρογιάννη: Οι φωτογραφίες με τον γιο της και η εξομολόγηση για την εγκυμοσύνη της

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Θανάσης Αλευράς για τη ψωρίαση: «Πίστευα ότι το δημιούργησα εγώ»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert