OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Υπό κράτηση τέσσερις απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί

14/02/2013 - 15:29
Share on FacebookShare on Twitter
Τέσσερις απόστρατοι τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί προφυλακίσθηκαν εν αναμονή της δίκης τους στο πλαίσιο μιας έρευνας για την ανατροπή, το 1997, μιας υπό τους ισλαμιστές κυβέρνησης, μερικές ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μ’ ένα καταδικασμένο στρατηγό σε μια προφανή προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το στρατό.

Η σύλληψη των τεσσάρων, επιπλέον των δεκάδων άλλων αξιωματικών που έχουν συλληφθεί, διεύρυνε τις ήδη εκτεταμένες δικαστικές έρευνες στις άλλοτε πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, η εξουσία των οποίων έχει περιοριστεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν παρόλο που ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις μακροχρόνιες προφυλακίσεις εκατοντάδων αξιωματικών που κατηγορούνται για συνωμοσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλει να αποκαταστήσει τις γέφυρες με τις ένοπλες δυνάμεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει επίσης επικρίνει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός πρώην αρχηγού του επιτελείου ως μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο έναν ασθενή στρατηγό μεταξύ αυτών που έχουν καταδικασθεί για συνωμοσία εναντίον του.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι αξιωματικοί συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται ένας στρατηγός, ένας ναύαρχος, ένας αντιστράτηγος κι ένας αντιναύαρχος.

Άλλοι έξι απόστρατοι αξιωματικοί έχουν κληθεί για ανάκριση σήμερα στο γραφείο της εισαγγελίας της Άγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Φεβρουάριο του 1997, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είχε διατυπώσει αυστηρή προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, πρωτοπόρο του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία, κατηγορώντας την κυβέρνησή του για πολιτικές που υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Σχολιαστές είχαν αποκαλέσει αυτό το επεισόδιο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» καθώς οι στρατηγοί είχαν χρησιμοποιήσει παρασκηνιακή πίεση για να υποχρεώσουν τον Ερμπακάν να παραιτηθεί τέσσερις μήνες αργότερα, αντί να επέμβουν άμεσα όπως είχαν κάνει σε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980.

 

Tags: ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - Bloomberg
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για να διεκδικήσει επίσημα θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

08/05/2026 - 15:15
τουρκικό UAV - FIR
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

05/05/2026 - 18:02
ΟΗΕ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ σε δήλωση Τουρκίας: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

29/04/2026 - 22:02

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

Ιράν: «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» η πρότασή μας για τερματισμό του πολέμου

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

USV στην Λευκάδα: Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες – «Διαβήματα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από το ΓΕΕΘΑ»

Νέα συνάντηση υπουργών Άμυνας της «Συμμαχίας» για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Τραμπ: Υψηλού συμβολισμού η συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ – Ιράν, εμπορικός πόλεμος, AI και Ταϊβάν στην ατζέντα

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

Top News

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Λιάγκα: Είναι πολύ γλυκός και σκεπτόμενος, είναι σημαντική η γνώμη του για μένα

Γιώργος Καρλαύτης: Ποιος είναι ο Έλληνας σταρ του NFL - Η σχέση του με την Τέιλορ Σουίφτ και η λατρεία για τον Παναθηναϊκό

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Κατερίνα Καινούργιου: Η πανηγυρική επιστροφή της στην εκπομπή Super Katerina - «Έχασα τα κιλά της εγκυμοσύνης»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert