OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τσάβες πέθανε αλλά ο «τσαβίσμο» θα ζήσει… για πολλά ακόμη χρόνια

06/03/2013 - 11:41
Share on FacebookShare on Twitter
Η Αβάνα τον τελευταίο καιρό ήταν γεμάτη ψιθύρους. Για πολλούς, οι κτύποι της καρδιάς του ήταν σχεδόν συνώνυμοι με την επανάστασή τους. Πόσο καιρό μπορεί να ζήσει το καθεστώς τους χωρίς εκείνον στο τιμόνι;

Φυσικά, η ανησυχία τους δεν αφορούσε τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά τον Ούγκο Τσάβες. Ο θάνατος του προέδρου της Βενεζουέλας θα στοιχίσει πολύ περισσότερο στην κουβανική κυβέρνηση από τον θάνατο του Κάστρο. Είναι βέβαια αλήθεια ότι ο «lider maximo» είναι αναντικατάστατος, αλλά η χώρα έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό για τον αναπόφευκτο χαμό του και έχει μεταβιβάσει όλα τα επίσημα καθήκοντα στον νεότερο αδελφό του, τον Ραούλ.

Με τον Τσάβες, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κι αυτό, επειδή οι Κουβανοί γνωρίζουν ότι η υποστήριξη που έχει λάβει η χώρα τους από τη Βενεζουέλα έχει παίξει ζωτικό ρόλο στο να μείνει το καθεστώς ζωντανό.

Πρώτα απ’όλα, είναι το πετρέλαιο: περισσότερα από 100.000 βαρέλια την ημέρα σε χαμηλή τιμή. Η γενναιοδωρία του Τσάβες ήταν τόσο μεγάλη, που η προσφορά υπερκάλυπτε κατά πολύ τη ζήτηση. Η κυβέρνηση Κάστρο πιστεύεται ότι επαναπωλεί το 40% του πετρελαίου που της χορηγεί η Βενεζουέλα. Η γνωστή κουβανή μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες χαρακτηρίζει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας «κουβανικό βιάγκρα».

Υστερα, είναι τα εκατοντάδες προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και οι μαζικές κοινές επενδύσεις. Ο Φιντέλ Κάστρο έχει αποτιμήσει τη συνεργασία αυτή σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Η σχέση που οικοδόμησε με τον Τσάβες ήταν ουσιαστικά εκείνη που κράτησε την Κούβα όρθια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Περισσότεροι από 5.000 κουβανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί σύμβουλοι πιστεύεται ότι υπηρετούν στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του Καράκας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κουβανική αντικατασκοπεία, την G2, είτε για τον έλεγχο των πολιτικών της αντιπάλων είτε για την ασφάλεια της ηγεσίας. Ο ίδιος ο διάδοχος του Τσάβες, ο Νικολάς Μαδούρο, έχει τις ευλογίες της Κούβας.

Ο θάνατος του Τσάβες, γράφει ο Ουίλιαμ Ντόμπσον στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, θα έχει όμως σημαντικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα. Η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Νικαράγουα, έχασαν τον σημαντικότερο σύμμαχό τους και τον ηχηρότερο εκπρόσωπό τους. Η Ρωσία έχασε έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές των όπλων της. Το Ιράν δεν θα έχει πλέον ένα βασικό σύμμαχο στις αντιαμερικανικές εκστρατείες του. Η Κίνα δεν θα έχει πρόβλημα να αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, αλλά οι όροι μπορεί να αλλάξουν με τον Τσάβες να μη βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο.

Λίγοι πολίτες της Βενεζουέλας θα νοσταλγήσουν την εξωτερική πολιτική του Τσάβες. Ο λόγος που τον ψήφιζαν ήταν οι εγχώριες πρωτοβουλίες του και ο τρόπος που χρησιμοποιούσε το πετρέλαιο. Κατά τα άλλα, είχαν τις επιφυλάξεις τους για τις στενές σχέσεις που διατηρούσε η χώρα τους με τη Λευκορωσία και μερικά ακόμη μακρυνά καθεστώτα της Ασίας.

Και τώρα τι θα γίνει; Ο «τσαβίσμο» έφτασε στο τέλος του; Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Τσάβες κέρδισε τις εκλογές παρόλο που ήταν ήδη βαρειά άρρωστος και η χώρα του υπέφερε από υψηλό πληθωρισμό, αυξανόμενα ελλείμματα και μια εκτόξευση της βίας στα ύψη. Οπουδήποτε αλλού, οι συνθήκες αυτές θα οδηγούσαν σε βαρειές εκλογικές απώλειες. Όχι στη Βενεζουέλα. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις όποιες εκλογικές παρατυπίες, αλλά στην πολιτική διάνοια του Τσάβες και στη διαχείριση του τεράστιου πετρελαϊκού πλούτου.

Όπως έχει παρατηρήσει ο πρώην σαλβαδοριανός αντάρτης Χοακίν Βιγιαλόμπος, ο Τσάβες βοήθησε τους φτωχούς της χώρας του να ενταχθούν στην κοινωνία και τις νέες ελίτ (τους «μπολιγάρχες») να πλουτίσουν. Τόσο οι μεν όσο και οι δε απέκτησαν κύρος και δύναμη. Δεν θα τα παραδώσουν εύκολα. Το ίδιο ισχύει και με τον στρατό, του οποίου πολλά υψηλά στελέχη αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τον Τσάβες. Η «μπολιβαριανή Επανάσταση» μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά ο «τσαβίσμο» θα ζήσει για πολλά ακόμη χρόνια.

Πηγή: Financial Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Στρατιωτική Ακαδημία η σορός του Τσάβες

Πέθανε ο «κομαντάντε» Ούγκο Τσάβεζ – ΒΙΝΤΕΟ

ΤΣΑΒΕΣ: Όταν ο «κόκκινος μπερές» στέκεται δίπλα στους πολίτες
 

Tags: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΤΣΑΒΕΣ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

26/03/2026 - 21:50
Χεζμπολάχ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

26/03/2026 - 21:10
Ισραήλ - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

26/03/2026 - 20:23

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert