OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ

Τζ. Πάιατ: Κρίσιμο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη [pic]

13/09/2019 - 15:15
ΥΕΘΑ Πάιατ
Share on FacebookShare on Twitter

«Κρίσιμο δεσμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην ακριτική πόλη προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών για την ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ».

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισκέφθηκε από κοινού με τον υπουργό ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη και μπορώ να υπογραμμίσω τη σχέση μας με την πόλη, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας την ελπίδα η ιδιωτικοποίηση «να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες».

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όπως σημείωσε, την πολύ κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

At #Alexandroupoli Port, @USAmbPyatt says that the work being done to remove the Olga is proof of our commitment to US-Greece alliance and enhances regional security. pic.twitter.com/NxFvyPzq0h

— U.S. Embassy Athens (@USEmbassyAthens) September 13, 2019

«Στο καλύτερο σημείο οι διμερείς σχέσεις»

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συνεργαστούν στενά σε αυτή την περιοχή για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα και να προωθήσουμε την ασφάλεια», τόνισε ο κ.Πάιατ, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η συνεργασία της πρεσβείας με την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη και τον ελληνικό Στρατό βοηθάει να εμβαθύνονται οι σχέσεις μας με την Ελλάδα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ανυπομονεί για την επόμενη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Στεφανοβίκειο.»Συνεργαζόμαστε ως συνεταίροι αλλά και ως σύμμαχοι και η σχέση μας είναι στο καλύτερο σημείο της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Νέα δυναμική στο λιμάνι από την ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ»

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», ο κ.Πάιατ υπογράμμισε το γεγονός ότι, όπως είπε, θα καταστήσει δυνατή την πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του λιμανιού. Το έργο της ανέλκυσης του ναυαγίου χρηματοδοτείται με το ποσό των 2,3 εκατ. δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό και, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης, βελτιώνει τη δυνατότητα του λιμανιού για εμπορικές χρήσεις αλλά και για στρατιωτικές μετακινήσεις, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Πάιατ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, επισημαίνοντας στο πλαίσιο αυτό τη σημασία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου αλλά κι ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας με βάση το αέριο.

«Η κοινή μας δουλειά ωφελεί την Ελλάδα, βαθαίνει τη συνεργασία μας και δυναμώνει την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, δίνοντας έμφαση στο έργο που επιτελείται στην περιοχή.

Πριν από την επιθεώρηση των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», ο κ. Πάιατ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρης Πέτροβις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΑΣΦΑΛΕΙΑΕΛΛΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΗΠΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ

Related Posts

Αρχύτας - Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία
ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία σε νέα χαρτογράφηση με επίκεντρο την τεχνολογία, την παραγωγή και τα ναυπηγεία

24/01/2026 - 12:41
καιρός
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά και ανατολικά

24/01/2026 - 07:36
Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στο Euronews: Η διατλαντική σχέση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη- Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

23/01/2026 - 10:25

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Η νέα ρωσική επίθεση προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης εκατομμυρίων κατοίκων

Δανία: «Είναι αφόρητο να αμφισβητείται από τον Τραμπ ο ρόλος των συμμάχων στο Αφγανιστάν»

Ιράν: Ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών κατά την καταστολή των διαδηλώσεων ξεπέρασε τους 5.100

Η Λιβύη θα υπογράψει 25ετές συμβόλαιο με τις TotalEnergies και ConocoPhilips για πετρελαϊκές επενδύσεις άνω των 20 δισ.

Νέα γκάφα από το Λευκό Οίκο: «Στη Γροιλανδία δεν έχουμε πιγκουίνους…»

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία σε νέα χαρτογράφηση με επίκεντρο την τεχνολογία, την παραγωγή και τα ναυπηγεία

Ιράν: Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση ως «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας», λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος

Ουκρανία: Οργή για τη ρωσική επίθεση σε Κίεβο και Χάρκοβο – Τα «συμφωνηθέντα» για αντιαεροπορική προστασία ζητά ο Ζελένσκι

Top News

Το AbraOvata επανασυστήνει το ramen, κάθε Σαββατοκύριακο

Porto Leone - spoiler: Η Αλεξάνδρα βάζει στο στόχαστρο τη Λένα

Σταμάτης Γονίδης: Έχω δει παιδί που είναι σε κώμα μήνες, να του λέω ένα τραγούδι μου και να σηκώνεται απάνω

Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται στην εντατική με πνευμονία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert