«Μας κόψατε 30% του εισοδηματός μας!Φτάνει πια». Στρατιωτικοί εναντίον κυβέρνησης

Οι πληροφορίες για νέο κύκλο περικοπών στα κονδύλια της Άμυνας έχει προκαλέσει ήδη τρόμο στους στρατιωτικούς,οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι μπορεί να υποστούν κι άλλη μείωση αποδοχών. Βέβαια και τις προηγούμενες φορές το ίδιο είχαν πάθει.

Ο ΣΥΣΜΕΔ σε ανακοίνωσή του …φρεσκάρει λίγο τη μνήμη του ΥΕΘΑ για το τι ακριβώς έχουν χάσει από το πορτοφόλι τους.

Γράφει ο ΣΥΣΜΕΔ:

Οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι έγιναν αποδέκτες την τελευταία διετία των σκληρών οικονομικών μέτρων, τόσο σε κλαδικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία, απογοήτευση αλλά και ανησυχία μας αναφορικά με τα αποτελέσματα των δυστυχώς επαναλαμβανόμενων «άδικων πλην όμως αναγκαίων» οικονομικών μέτρων.

Τα υπόψη μέτρα με τη μορφή οικονομικών περικοπών στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ενδεχόμενο να πλήξουν την Εθνική Άμυνα, αφού ουσιαστικά περικόπτουν πόρους απαραίτητους για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Περαιτέρω οι συνεχιζόμενες απομειώσεις των οικονομικών αποζημιώσεων των Ελλήνων στρατιωτικών έχουν επιφέρει πλήγμα στο ηθικό του προσωπικού, πράγμα το οποίο αναμφισβήτητα, συνδυασμένο με τα προηγούμενα, κλιμακώνει τον αντίκτυπο στη λειτουργία του (του προσωπικού).

Είναι πολύ δύσκολο οι Έλληνες στρατιωτικοί να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους όταν μέσα σε λιγότερο από μια διετία έχει περικοπεί το 30% του εισοδήματός τους και έχουν οδηγηθεί οικογενειακώς σε κατάσταση πενίας, όντες οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα δε, με τις περικοπές των αποδοχών, έχουν υποστεί πάγωμα μισθολογικών ωριμάνσεων και χρονοεπιδομάτων.

Το καθεστώς υγειονομικής κάλυψής τους έχει επιδεινωθεί σε σημείο ανυπαρξίας, οι δε δαπάνες περίθαλψης αποζημιώνονται μετά από παρέλευση έξι (6) – οκτώ (8) μηνών στην καλύτερη περίπτωση. Παράλληλα, όλες οι διεκδικήσεις τους όπως αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης και υπηρεσιών, η άρση των αδικιών του ασφαλιστικού, επίλυση προβλημάτων στέγασης και ανεργίας συζύγων, έχουν πέσει στο κενό, τη στιγμή που οι υπηρεσιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τόσο λόγω μειωμένης στελέχωσης, όσο και λόγω ανάληψης υποχρεώσεων έξω απ ́ τα καθήκοντά τους (όπως η παραλαβή και διανομή των σχολικών βιβλίων, η οδήγηση και συνοδεία παιδιών ΜΕΑ κλπ).

Μάλιστα, υπό τις παρούσες περιστάσεις, οποιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω πιέσεις στους προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων δεν είναι ορθή. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αντιληφθούν ότι σε τέτοιους καιρούς οι αμυντικές δαπάνες είναι ανελαστικές.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί, έχοντας επίγνωση της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ατομικής ευθύνης προσώπων σε αυτή, έχουν περιέλθει σε οριακή κατάσταση και, παρά την έλλειψη πόρων, θα συνεχίσουν τις προσωπικές τους προσπάθειες και την ατομική αυταπάρνησή τους, για την αντιμετώπιση των καθημερινών υπηρεσιακών αλλά και οικογενειακών υποχρεώσεών τους.
Όμως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα για το εάν τελικά μπορούν να τις πετύχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ …ΚΑΙ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ…ΜΕΙΩΣΕΙΣ