OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Προσπαθεί να «ηρεμήσει» τον ουκρανικό λαό μετά τις αντιδράσεις για τον νόμο που περιορίζει τις υπηρεσίες κατά της διαφθοράς

23/07/2025 - 15:31
Ουκρανία - Ζελένσκι

REUTERS/Roman Baluk

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025, να παρουσιάσει γρήγορα ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς μετά τις πρώτες διαδηλώσεις στη διάρκεια του πολέμου και τις σπάνιες επικρίσεις από Ευρωπαίους συμμάχους για τον νόμο που περιορίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών κατά της διαφθοράς.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν σήμερα το Κίεβο να αποσύρει τον νόμο, τον οποίο υπέγραψε ο Ζελένσκι στη διάρκεια της νύχτας. Πέρασε βιαστικά από το Κοινοβούλιο χθες, Τρίτη, μία ημέρα αφότου oι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν δύο αξιωματούχους κατά της διαφθοράς για διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Στο νυχτερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε πως οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς – μια υπηρεσία που διενεργεί έρευνες γνωστή ως NABU (Εθνικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς) και το Ειδικό Εισαγγελικό Γραφείο κατά της Διαφθοράς γνωστό ως SAPO – θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν πλην «όμως χωρίς οποιαδήποτε ρωσική επιρροή».

«Πρέπει να γίνει σε όλα εκκαθάριση», είπε.

Στη διάρκεια του πρωινού, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με αξιωματούχους περιλαμβανομένων των επικεφαλής των NABU και SAPO και είπε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς εντός δύο εβδομάδων.

I gathered all heads of Ukraine’s law enforcement and anti-corruption agencies, along with the Prosecutor General. It was a much-needed meeting — a frank and constructive conversation that truly helps. We all share a common enemy: the Russian occupiers. And defending the… pic.twitter.com/GNIA585mGR

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 23, 2025

«Ακούμε την κοινωνία», έγραψε στην εφαρμογή Telegram. «Έχουμε όλοι έναν κοινό εχθρό — τους Ρώσους κατακτητές, και η προστασία του ουκρανικού κράτους απαιτεί επαρκή ισχύ των συστημάτων επιβολής του νόμου και κατά της διαφθοράς, και ως εκ τούτου ένα πραγματικό αίσθημα δικαιοσύνης».

«Παράλογη» η απόφαση Ζελένσκι

Ο νόμος οδήγησε μερικούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου να ασκήσουν την πιο σφοδρή κριτική μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων αργά χθες βράδυ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, στις πρώτες διαδηλώσεις αυτού του είδους στη διάρκεια του πολέμου.

«Είναι κάτι εντελώς παράλογο εκ μέρους του γραφείου του προέδρου», δήλωσε στο Ρόιτερς η 20χρονη φοιτήτρια στο Κίεβο Σολομίλα Τελισέφσκα. «Αντιβαίνει σε ό,τι πολεμάμε και σε ό,τι αγωνιζόμαστε, ειδικότερα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι επικριτές του νόμου λένε πως η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να περιορίσει το έργο υπηρεσιών κατά της διαφθοράς ώστε να προστατεύσει αξιωματούχους.

Έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες η Ουκρανία θεωρούνταν μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει γίνει ο πιο σημαντικός όρος για την κυβέρνηση του Κιέβου ώστε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα να ενσωματωθεί στη Δύση.

Το θέμα κινδυνεύει να προκαλέσει εχθρότητα με τους πιο πιστούς συμμάχους του Κιέβου σε μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη στιγμή, κατά την οποία προσπαθεί να εξομαλύνει τη σχέση με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει συχνά τον Ζελένσκι.

«Οι θεσμοί κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι της. Ο περιορισμός τους θα ήταν μια σημαντική οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ σε ανάρτηση στο Χ.

Ο Μπενζαμέν Χαντάντ, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι δεν είναι τόσο αργά να ανακληθεί η απόφαση.

«Κινδυνεύει η χορήγηση δισεκατομμυρίων δυτικής οικονομικής βοήθειας»

Ο Γιάροσλαβ Ζελεζνιάκ, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Holos, είπε πως μαζί με άλλους βουλευτές θα προτείνουν ένα νομοσχέδιο «ώστε να ανατρέψουν αυτή τη μεγάλη ντροπή που εγκρίθηκε και υπογράφτηκε» και πως θα προσφύγουν επίσης εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο νόμος εγκρίθηκε μία ημέρα αφότου η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας SBU συνέλαβε αξιωματούχο της NABU για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας και άλλον έναν για παράνομες διασυνδέσεις με ρωσικές επιχειρήσεις. Πραγματοποίησε επίσης σαρωτικές έρευνες και συλλήψεις υπαλλήλων της υπηρεσίες για άλλες κατηγορίες, περιλαμβανομένης της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Η NABU δήλωσε πως ακόμα κι αν η ρωσική παρείσφρηση είναι πρόβλημα, τα μέτρα ήταν υπερβολικά, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής της. Επενδυτές και το κοινό επικαλούνται σταθερά τη διαφθορά ως μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.

Η καταπολέμησή της τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δυτικής οικονομικής βοήθειας. Ουκρανοί πολιτικοί αναλυτές δήλωσαν πως ο νόμος κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον Ζελένσκι, σε ένα κρίσιμο στάδιο του πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στο μέτωπο που εκτείνεται σε 1.000 και πλέον χιλιόμετρα. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται αργά στα ανατολικά και ενέτειναν τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Η προσδοκία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί η πολεμική προσπάθεια», δήλωσε ο Βαλέρι Πέκαρ, ένας αναλυτής με έδρα το Κίεβο: «Μόνο η δημοκρατία και η ευρωπαϊκή επιλογή μιας δίνουν μια πιθανότητα να νικήσουμε», έγραψε σε ανάρτηση στο Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΔΙΑΦΘΟΡΑΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση με Ρώσους διαπραγματευτές στο Μαϊάμι

20/12/2025 - 16:29
Πακιστάν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν για διαφθορά

20/12/2025 - 14:32
SBU
ΚΟΣΜΟΣ

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

20/12/2025 - 13:08

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση με Ρώσους διαπραγματευτές στο Μαϊάμι

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 24 Δεκεμβρίου

Πακιστάν: Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν για διαφθορά

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Top News

GNTM 6: Το λάθος στη φωτογραφία των finalist με τα 6 δάχτυλα που κανείς δεν είδε

Νίκος Γιαννόπουλος για τον ξυλοδαρμό του από τον Νίκο Παππά: «Όποιος με αποκαλεί μέθυσο θα βρεθεί στα δικαστήρια»

Γη της ελιάς - επόμενα επεισόδια: Βασιλική και Στέφανος παντρεύονται, χωρίς τον Στάθη και τη Χάιδω

Έρχεται καιρός τύπου «Π»: Χαμηλό βαρομετρικό φέρνει καταιγίδες σε όλη τη χώρα - Πέφτει η θερμοκρασία την Πρωτοχρονιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert