OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στη Βουλή η παύση εισφοράς του 3% υπέρ ΝΙΜΤΣ για τους απόστρατους της Πολεμικής Αεροπορίας

13/03/2023 - 09:57
ΓΕΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Την παύση της εισφοράς 3% υπέρ ΝΙΜΤΣ των μερισματούχων το Μετοχικού Ταμείου Αεροπορία (ΜΤΑ) και την εκτροπή της εισφοράς αυτής στο ΜΤΑ, προτείνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φραγγίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης,  Μπουρχάν Μπαράν και Ανδρέας Πουλάς, κατόπιν σχετική εισήγησης του Τομέα Άμυνας του κόμματος, κατέθεσαν τροπολογία με την οποία – όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση – «αποκαθίσταται η αδικία που υφίσταται απέναντι στους αποστράτους – μερισματούχους της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), για υπηρεσίες που δεν απολαμβάνουν από το ΝΙΜΤΣ, αλλά από το 251ΓΝΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «μέσω της τροπολογίας, προτείνει οριστική λύση επί του συγκεκριμένου χρονίζοντος προβλήματος των αποστράτων – μερισματούχων της ΠΑ, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εισφορά στο ΜΤΑ, αφού η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει το απαραίτητο ενδιαφέρον για την επίλυσή του».

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή είναι το ακόλουθο:

«Θέμα: Παύση εισφοράς 3% υπέρ ΝΙΜΤΣ μερισματούχων ΜΤΑ και Εκτροπή της στο ΜΤΑ

Αιτιολογική Έκθεση

Με το ν.3818/1958 (ΦΕΚ Α΄ 36/7.3.1958), οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) (ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας) επεκτάθηκαν και για το προσωπικό (εν ενέργεια – εν αποστρατεία) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και τις οικογένειες αυτών. Η κύρια αιτία της επέκτασης αυτής ήταν ότι το τότε νοσοκομείο της ΠΑ (ΓΝΕΒΑ) με έδρα την Κυψέλη δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΠΑ.
Με το ν.779/1945 (ΦΕΚ Α΄321/31.12.1945), η παροχή υπηρεσιών υγείας στο ΝΙΜΙΤΣ για τους αποστράτους της ΠΑ ήταν προσωρινή μέχρι απόκτησης από την ΠΑ νέου νοσοκομείου είτε αντίστοιχο του ΝΙΜΙΤΣ υπό το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) είτε υπό την ΠΑ.
Το 1976, άρχισε η λειτουργία του σημερινού 251ΓΝΑ στην παρούσα θέση, που αποτελεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο με δυνατότητες να καλύψει όλες τις ανάγκες της ΠΑ και των κατηγοριών που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την ΠΑ (απόστρατοι – οικογένειες κλπ).
Παρά όμως αυτή τη σημαντική μεταβολή και παρά του ότι έχουν διακοπεί οι κρατήσεις υπέρ ΝΙΜΤΣ για το υπηρετών στρατιωτικό προσωπικό της ΠΑ με το ν.3943/2011, εξακολουθούν να καταβάλλονται εισφορές υπέρ ΝΙΜΤΣ από τους αποστράτους – μερισματούχους της ΠΑ με αντίστοιχη υποχρεωτική κράτηση από το αποδιδόμενο μέρισμα από το ΜΤΑ.
Οι απόστρατοι της ΠΑ κατά συντριπτική πλειοψηφία εξυπηρετούνται από το 251ΓΝΑ, ενώ η επισκεψιμότητά τους στο ΝΙΜΤΣ είναι ελάχιστη, περιοριζόμενη στους κατοικούντες στην περιοχή των Αθηνών και της Αττικής εν γένει.
Η υπόψη κατάσταση αφενός δημιουργεί αδικία στους αποστράτους της ΠΑ καθώς πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν απολαμβάνουν από το ΝΙΜΤΣ, αλλά από το 251 ΓΝΑ, και αφετέρου στερούν σημαντικούς πόρους από το 251 ΓΝΑ.
Επίσης, το σύνταγμα της χώρας προσδιορίζει με σαφήνεια το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και την ελεύθερη πρόσβαση στις υποδομές, τα αγαθά και τις υπηρεσίες υγείας, χωρίς επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο και δίκαιο, τηρώντας την Αρχή της Ισονομίας, όπως υπαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας, να προβλέπεται η παύση της εισφοράς του 3% υπέρ ΝΙΜΤΣ, όπως και κάθε πρόσθετης εισφοράς εκ της συντάξεως, η ελεύθερη πρόσβαση των ιδίων -όλων των μετόχων και μερισματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων- μετά των οικογενειών τους στο ΝΙΜΤΣ για περίθαλψη ως δικαιούχοι, και ο εναρμονισμός «παρακράτησης εισφοράς» ως υφίσταται για το εν ενεργεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 10 του άρθρου 43 του ν.3943/2011.
Ένεκα τούτων δεν υφίσταται πλέον λόγος συνέχισης της εισφοράς 3% του άρθρου 6 του ν.3818/1958 (ΦΕΚ 36 Α΄) των αποστράτων – μερισματούχων του ΜΤΑ, η εν λόγω κράτηση εκτρέπεται από το ΝΙΜΤΣ αποδιδόμενη στο ΜΤΑ για ενίσχυση των εσόδων του χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2023

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων »Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»», εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», προστίθεται νέο άρθρο, ως εξής:
«Άρθρο …
Η προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν.3818/1958 (ΦΕΚ 36 Α΄) εισφορά των μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (ΜΤΑ) υπέρ ΝΙΜΤΣ παύει να αποδίδεται στο ΝΙΜΤΣ και αποδίδεται στο ΜΤΑ για την εκπλήρωση του σκοπού του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Tags: ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣΕΙΣΦΟΡΑΜΤΑΝΙΜΤΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

e-ΕΦΚΑ
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τις 5 έως τις 9 Μαΐου

03/05/2025 - 17:12
e-ΕΦΚΑ
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 28 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου

26/04/2025 - 16:10
Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε νέα μόνιμα μέτρα στήριξης – Κάθε Νοέμβριο επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές και 250€ σε χαμηλοσυνταξιούχους

22/04/2025 - 13:39

Διαβάστε Επίσης

Jaguar: Συνετρίβη εκπαιδευτικό αεροσκάφος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας – Νεκροί οι δύο πιλότοι [vids]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι προωθείται σε όλη τη γραμμή του μετώπου

ΟΥΚ: «Δολοφονία» καταγγέλουν οι γονείς του 21χρονου ΟΥΚά που έχασε τη ζωή του εν ώρα εκπαίδευσης

Λιβύη: Η απάντηση της Κομισιόν για το «άκυρο» Χάφταρ στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία – «Υπήρξε ζήτημα πρωτοκόλλου»

Λίβανος: «Ειδικές και στοχευμένες επιχειρήσεις» του ισραηλινού στρατού για τη διάλυση υποδομών της Χεζμπολάχ [vids]

Τανάγρα: Συνελήφθησαν 4 άτομα ασιατικής καταγωγής – Φωτογράφιζαν Rafale και εγκαταστάσεις της ΕΑΒ

Η Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» περισυνέλεξε 6 μέλη του πληρώματος του πλοίου «Eternity C» που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου για 3 μήνες – Όσοι εισέρχονται παράνομα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται

Top News

Η Άννα Βίσση κάνει αίσθηση με το «Sandre», το διεθνών προδιαγραφών video που γυρίστηκε στην Ιταλία

Συναγερμός στην Τανάγρα: Συνελήφθησαν 4 άτομα επειδή κατασκόπευαν Rafale και υποδομές της ΕΑΒ

9 Ιουλίου: Γιατί η σημερινή μέρα μπορεί να αποτελέσει την μικρότερη στην ιστορία

Μωβ μέδουσες: Δείτε live χάρτη με τις περιοχές όπου βρίσκονται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν σας τσιμπήσουν

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert