OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικός στρατός: Εγκλήματα με απαγορευμένες βόμβες διασποράς

14/05/2018 - 06:30
Share on FacebookShare on Twitter

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε προ ημερών με μαχητικά αεροσκάφη  κάποια καλοκαιρινά καταλύματα και καταφύγια που χρησιμοποιούν χωρικοί στο χωριό Σουσάνε της επαρχίας Μπραντόστ, στο Βόρειο Ιράκ. Στο ίδιο μέρος βομβάρδισαν με τις απαγορευμένες βάσει διεθνών συμφωνιών βόμβες διασποράς.

Ο τουρκικός στρατός που στην περιοχή Μπραντόστ-Χακούρκε, έχει βαριές απώλειες  απέναντι στους  αντάρτες των οργανώσεων HPG και YJA-STAR, βομβάρδισε με πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι χωρικοί το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τοπικές πηγές του ANF, ένας από τους βομβαρδισμούς που έγινε στις άρχες του μήνα είχε ως στόχο το χωριό Σουσάνε της επαρχίας Μπραντόστ.

Καταγράφηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης πως στους βομβαρδισμούς που έγιναν με μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς.Κάποιες από αυτές τις βόμβες που έπεσαν ήταν ωρολογιακές και άλλες ήταν ενεργοποιούμενες με την κίνηση. Κάποιες από τις απαγορευμένες με διεθνείς συνθήκες βόμβες εξερράγησαν και άλλες βρέθηκαν χωρίς να έχουν εκραγεί. 

Η απαγόρευση 

Η Σύμβαση Απαγόρευσης των Βομβών Διασποράς υπεγράφη στο Όσλο το 2009 από 30 κράτη, ετέθη σε ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2010  και παρότι την συνυπέγραψαν περισσότερες από 100 χώρες, κυρώθηκε  μόνον από 40.

Την σύμβαση δεν υπέγραψαν οι κατασκευαστές και εξαγωγείς οπλικών συστημάτων και όπλων, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και χώρες όπως το Ισραήλ, το Πακιστάν, η Ινδία και η Βραζιλία. Συγκεκριμένα η σύμβαση αυτή απαγορεύει «την ανάπτυξη, την παραγωγή, την αποθήκευση, την εξαγωγή και τη χρήση βομβών διασποράς».

Το χαρακτηριστικό των βομβών διασποράς είναι ότι κουβαλούν μικρά βομβίδια, τα οποία όταν εκρήγνυνται οι βόμβες σκορπίζουν στην γύρω περιοχή και είτε εκρήγνυνται αμέσως και προκαλούν πολλαπλές καταστροφές, είτε σε ανύποπτο χρόνο τραυματίζοντας σοβαρά ή σκοτώνοντας αμάχους.

Η σύμβαση αυτή θεωρείται από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ως η δεύτερη μεγάλη νίκη μετά τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Βομβών κατά Προσωπικού. Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι το 98% των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τις βόμβες αυτές είναι άμαχοι και μάλιστα στην πλειονότητά τους παιδιά.

Με τη σύμβαση υποχρεώνονται οι χώρες που διέσπειραν τις βόμβες να συνδράμουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων. Πρόκειται για ένα χρονοβόρο καθήκον και μεγάλο καθήκον υπογραμμίζει ο Φλόριαν Βσετφαλ από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό: «Διότι τα θύματα από τις βόμβες διασποράς παραμένουν θύματα σε ολόκληρη τη ζωή τους.»

‘Οπως ανφέρουν: «Σκεφθείτε ένα παιδί που στο Αφγανιστάν ή στον Λίβανο έχασε και τα δύο πόδια του από βόμβα διασποράς. Το παιδί αυτό χρειάζεται εφ’ όρου ζωής τεχνητά πόδια, φυσιοθεραπείες και συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Δηλαδή τα θύματα χρειάζονται σε όλη τους τη ζωή υποστήριξη.» 

Με πληροφορίες από DW, 
www.anfturkce.net

Tags: ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Εποχή FDI για το Πολεμικό Ναυτικό: Η επιχειρησιακή ενσωμάτωση στον Στόλο της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ»

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις – Ασθενείς βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1915 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο για να μπει η Ελλάδα στην Αντάντ

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ μέλη της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 2 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Πέρασε από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2026 με 159 «ναι» και 136 «όχι»

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις «δεν προμηνύει τίποτα καλό»

FCAS: «Πολύ απίθανο» να συνεχίσει το πρόγραμμα των μαχητικών μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας

NH90 Sea Tiger: Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο του ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου

Top News

Τσίπρας: «Όποιος εμμένει στο αριστερόμετρο και στα λάθη των άλλων, δεν έχει ψελλίσει τα δικά του λάθη»

Επιστροφή δύο ενοικίων σε εργαζόμενους στην επαρχία και επιδοτήσεις ανακαινίσεων κατοικιών έως 90%: Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους πολίτες

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Αθήνα από τις 11 μέχρι τις 5: Κανονικά η λειτουργία των ΚΤΕΛ του ΟΑΣΑ

Νίκος Πλακιάς: Η Μαρία Καρυστιανού πλέον θα κρίνεται ως πολιτικός και όχι ως συγγενής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert