OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ: Στην αντεπίθεση ο πρωθυπουργός για τις απειλές για το κλείσιμο των συνόρων

16/02/2016 - 13:04
Share on FacebookShare on Twitter

 Έμμεση αλλά σαφή επίθεση κατά των χωρών που υποστηρίζουν ή υποδαυλίζουν τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ή επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αντιευρωπαϊκή στάση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συμφωνεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό . Επιπρόσθετα ο κ. Τουσκ είπε ότι συζήτηση αυτή όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και κυρίως δεν πρόκειται να θέσει τέλος στην έλευση των προσφύγων και μεταναστών. Η δήλωση του πρωθυπουργού αφορά προφανώς την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Αυστρία κ.ά., που ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο οξύνουν τους τόνους για το κλείσιμο των συνόρων.

Η συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε στην ατζέντα της το προσφυγικό πρόβλημα και τις διαπραγματεύσεις της Αγγλίας με την ΕΕ ως προς τις εξαιρέσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ.
«Δεν υπάρχει exit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.

Στην αναφορά του στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σημείωσε ότι η Συμμαχία θα υποβοηθήσει την Τουρκία στον καλύτερο έλεγχο των παραλίων της και στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως:

1. Να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο.
2. Στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών.
3. Στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αντιλήψεις. Η μία που πρεσβεύει τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την εφαρμογή των αποφάσεων- και είναι η φιλοευρωπαική αντίληψη. Και η δεύτερη, που λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα, ή να υποστηρίζει ότι τα προβλήματα δεν είναι δικά του, αλλά κάποιας άλλης χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει την φιλοευρωπαϊκή στάση. Ωστόσο, προσέθεσε, η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις για κλείσιμο των συνόρων, θέση που όμως οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης, ωστόσο τόνισε ότι ο αγώνας είναι καθημερινός στην προσπάθεια της χώρας να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Αγγλίας , ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας ισόρροπος συμβιβασμός, που να ικανοποιεί και τις βρετανικές επιδιώξεις και την ανάγκη η ΕΕ να μείνει ενωμένη. Δεν είναι περίοδος για εξόδους, είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος για την ΕΕ που πρέπει να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι το προσφυγικό έχει φέρει την ΕΕ στα όριά της και προσέθεσε ότι την κρίση αυτή δεν την προκάλεσε η Ελλάδα.
Απαντώντας στα περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Τούσκ δήλωσε ότι δεν είναι λύση, ότι δεν πρόκειται έτσι να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνευση στην Συρία.

Ο Τουσκ υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να προστατεύονται καλύτερα τα σύνορα στο Αιγαίο και από την Ελλάδα και από τους εταίρους, αλλά κυρίως, τόνισε, είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση, ωστόσο είπε ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.

Tags: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣΤΟΥΣΚΤΣΙΠΡΑΣ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert