OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Τζιχάντ» της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για την Αγια Σοφιά – Θέτουν το θέμα του τζαμιού

20/11/2013 - 18:13
Αγία Σοφία
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Να βγει και από πάνω επιχειρεί η Άγκυρα για το θέμα της αήθους θέσεως του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς ότι το Μνημείο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, η  Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, θα πρέπει να λειτουργήσει ως τζαμί!
 Έτσι χθες και επιχειρώντας να απαντήσει στην σκληρή ελληνική θέση ότι είναι »αναχρονιστική και ακατανόητη η απειλή μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί» που έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας παράλληλα τη Άγκυρα ότι περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες, , ο  εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τα εξής:

 «Δεν υπάρχει κανένα θέμα που θα μάθει η Τουρκία από την Ελλάδα, όσον αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες. Η Τουρκία έδειξε πάντα την ανώτατη επιμέλεια στον ιερό χαρακτήρα των θρησκευτικών χώρων. Έναντι αυτού είναι γνωστή σε όλους η κακή συμπεριφορά με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι θρησκευτικοί χώροι και τα πολιτιστικά μνημεία από την οθωμανική περίοδο, στην Ελλάδα.  Η Αθήνα, παρά την ύπαρξη μιας μουσουλμανικής κοινωνίας που στεγάζει και η οποία εκφράζεται με εκατοντάδες χιλιάδες, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δε διαθέτει τέμενος ανοιχτό στο προσκύνημα».

Τα βήματα της Αγκυρας

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – από Μουσείο που είναι σήμερα – είναι ένα θέμα που τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ότι το αναφέρουν στο δημόσιο λόγο τους όλο και περισσότερο Τούρκοι αξιωματούχοι – ακόμα και ίδιος ο Ερντογαν το έχει αφήσει ανοιχτό! Μάλιστα η επιλογή να απαντήσουν σήμερα δείχνει ότι η Αγκυρα έχει σχέδιο το οποίο ξετυλίγει σιγά-σιγά .
Η αμέσως προηγούμενη κίνηση της Τουρκίας σχετικά με το θέμα ήταν η προχθεσινή αναφορά του κ Αριντς:«Στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία», είχε πει. «Κοιτάμε την καημένη την Αγιά Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες», πρόσθεσε. Τότε  ο κ. Αρίντς δήλωσε ακόμα «πολύ ευτυχής» για τη μετατροπή δύο άλλων πρώην ναών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και τη Νίκαια, σε τζαμιά – αποφάσεις που από πολλούς θεωρείται ότι προεξοφλούν την πρόθεση της Αγκυρας για μετατροπή του μεγαλύτερου Μνημείου της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα μεγαλύτερα γενικά της Ορθοδοξίας, σε τζαμί.

Διεθνοποίηση από Αθήνα

Στην πρόκληση αυτή το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπός του  κ. Κωνσταντίνος Κούτρας,  διεθνοποιώντας το θέμα και θέτοντας την συμμόρφωση της Τουρκίας ως όρο της Ευρωπαϊκής πορείας που φιλοδοξεί να ακολουθήσει, είχε απαντήσει τα εξής:
«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας».

Διαβάστε ακόμη:

«Αναχρονιστική και ακατανόητη η απειλή μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί»

 

Tags: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΕΛΛΑΔΑΤΖΑΜΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οπλισμένα τουρκικά F-16 πέταξαν στο κεντρικό Αιγαίο – Έκαναν τέσσερις παραβιάσεις

12/12/2025 - 18:10
Γκιουλέρ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γιασάρ Γκιουλέρ: «Δεν θα ανεχθούμε καμία προσπάθεια μονομερών τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

11/12/2025 - 19:37
Φιντάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αθήνα απαντά στις δηλώσεις Φιντάν: «Αναθεωρητικές θέσεις και προτάσεις είναι καθολικά απορριπτέες»

09/12/2025 - 21:08

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert