OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΥΕΘΑ: Θα αντιδράσουμε αν η Τουρκία κάνει έρευνες στο Καστελόριζο

02/08/2019 - 11:56
ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις όπου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την στρατηγική και όχι μόνο σχέση και συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και το κοινό «μέτωπο» έναντι των τουρκικών προκλήσεων, την στιγμή που η Τουρκία προγραμματίζει γεωτρήσεις.

Το κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ έκανε λόγο και για «συναντίληψη» των δύο χωρών, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε και την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ΥΠΑΜ Σάββα Αγγελίδη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λειτουργεί  ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο», ενώ προσέθεσε ότι οι «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα ελληνοτουρκικά και τα ΜΟΕ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν αναμενόμενο ότι θα μιλούσε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου και άφησε ‘αιχμές» για τις κινήσεις της Άγκυρας που αντί να οικοδομούν εμπιστοσύνη την «κατεδαφίζουν» λέγοντας χαρακτηριστικά πως : «θα πρέπει να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος».

Επιπρόσθετα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο», κάνοντας λόγο για ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε ενδεχόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, που είναι η προτεραιότητα του ΥΠΕΘΑ.

Προσέθεσε ότι οι παραβιάσεις  των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κατεδαφίζουν την εμπιστοσύνη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο ΥΕΘΑ το απέδωσε στο γεγονός ότι είναι «στριμωγμένοι και ανασφαλείς», λέγοντας πως «στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας».

Ξεκαθάρισε πως ο Χουλουσί Ακάρ δεν του έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση για συνάντηση των δύο, ωστόσο αναμένει την Σύνοδο Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του NATO που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας ότι αποτελεί κι αυτό μια προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με άξονα την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων.

Ως παράδειγμα έφερε την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και Mirage, διευκρινίζοντας πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος αυτή την χρονική στιγμή, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως «μεγάλο πλήγμα» το «πάγωμα» της Τουρκίας από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους.

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε , μετά την χθεσινή επίσκεψή του στο Ναύσταθμο, ότι «είναι η φωλιά του Πολεμικού Ναυτικού και πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης φρεγατών».

Η στρατιωτική θητεία και η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο ΥΕΘΑ, σε ερώτηση για τις πρόσφατες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του στην Βουλή για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, είπε ότι «δεν σχεδιάζουμε αύξηση στρατιωτικής θητείας, εγώ έκανα λόγο για αναβάθμιση θητείας» ενώ άφησε αιχμές για το πως προέκυψε παραπληροφόρηση για μια άτυπη συζήτηση που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε την σημασία της στρατηγικής συνεργασίας και σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με το Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναφέρει ότι  «η χώρα μας παγιώνεται ως πραγματική δύναμη σταθερότητας. Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι είναι σταθερός σύμμαχος και θα έχουμε και αντίστοιχα οφέλη».

 

 

Tags: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑΥΠΕΘΑ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert