OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο «δημοκράτης» Ερντογάν κατηγορεί ως «τρομοκράτες» τους φοιτητές που χαλούν τα σχέδιά του

09/01/2021 - 09:26
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε με σφοδρότητα χθες Παρασκευή εναντίον των φοιτητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες περιέγραψε ως έργο «τρομοκρατών», υπερασπιζόμενος την απόφασή του να διορίσει νέο πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που είναι απόλυτα νόμιμη, όπως επέμεινε.

«Δεν συμμετέχουν φοιτητές σε αυτό. Τρομοκράτες είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτό», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη χθες Παρασκευή.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο πανεπιστήμιο Μποάζιτσι (Boğaziçi Üniversitesi) εξαιτίας του διορισμού του Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη από τον Ερντογάν.

Ο Μπουλού ήταν υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) για τη Βουλή της Τουρκίας το 2015.

Δείτε ακόμη: Συλλήψεις φοιτητών γιατί «τόλμησαν» να αντιδράσουν σε διάταγμα του Ερντογάν

Φοιτητές, καθηγητές και παρατηρητές βλέπουν στην κίνηση του αρχηγού του κράτους, περαιτέρω προσπάθεια περιστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο Μποάζιτσι, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Τουρκία, όπου έχει φοιτήσει μέρος της ελίτ. Φοιτητές και πανεπιστημιακοί αξιώνουν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Ο Ερντογάν προτίμησε να δώσει στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο αρχηγός του κράτους αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να πάρει πίσω τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, ή να επιτρέψει εκ νέου ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου να εκλέγεται.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 45 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, εκ των οποίων 21 παραπέμφθηκαν σε δίκη καθώς τους βαρύνουν υποψίες για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι 21 αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση χθες, ενημέρωσε τηλεφωνικά το Γερμανικό Πρακτορείο ο συνήγορος υπεράσπισης Τσαγάν Γιαζιτζί. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν δεν είναι σαφείς μέχρι στιγμής.

Φοιτητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων από άλλες σχολές, δεσμεύθηκαν αυτή την εβδομάδα σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Άλλοι τριάντα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση χθες στην πρωτεύουσα Άγκυρα καθώς συμμετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, μετέδωσε το Ανατολή. Επικαλούμενο τις αρχές, το πρακτορείο μετέδωσε πως οι διαδηλωτές συνελήφθησαν επειδή πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής.

Οι επικριτές του Ερντογάν καταγγέλλουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να χρησιμοποιεί την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 ως πρόσχημα για να πατάσσει κάθε διαφωνία.

Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν ή παύθηκαν στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Πηγή: dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΙΟΡΙΣΜΟΣΕΡΝΤΟΓΑΝΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΠΡΥΤΑΝΗΣΦΟΙΤΗΤΕΣ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε η Εθνοσυνέλευση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης [vids]

11/02/2026 - 19:43
Altay
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Altay: «Παίρνει φωτιά» η γραμμή παραγωγής των τουρκικών αρμάτων μάχης νέας γενιάς – Το 2028 θα έχουν παραδοθεί 85

11/02/2026 - 12:42
Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45

Διαβάστε Επίσης

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ [pics, vid]

Ρωσία: Πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση από επιδρομή ουκρανικών drones [vids]

Ο Meteor τώρα ακόμη πιο φονικός: Η Indra ανέπτυξε νέο datalink που αυξάνει βεληνεκές και αντίσταση στα αντίμετρα

Φρεγάτες Bergamini: Δεσμευτική συμφωνία τον Μάρτιο – Το ρευστό χρονοδιάγραμμα και ο οπλισμός που θα κρίνει το αποτύπωμα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές στα δυτικά και ανατολικά, με θυελλώδεις ανέμους

Σαν σήμερα: Το 1878 δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται στο φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να τον πείσει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν – «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

Top News

Καιρός: Τσικνοπέμπτη με ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και ανέμους σε 8 περιοχές - Το απόγευμα το δεύτερο χτύπημα της κακοκαιρίας

Eurovision 2026, «Sing for Greece» - Η Κατερίνα Βρανά αυτοτρολάρεται για την ταχύτητα που μιλάει: «Θα έχουμε τελειώσει σε 4,5 – 5 ώρες»

Υπερμετρωπία: Που οφείλεται και πως μπορεί να διορθωθεί με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η «ελεγχόμενη κρίση», τα ακανθώδη «αλλά όχι άλυτα» ζητήματα και το «αν όχι τώρα, πότε;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert