OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία αποκρύπτει και διαστρεβλώνει το τι έγινε στο παρελθόν

13/01/2022 - 14:23
ΥΠΕΞ
Share on FacebookShare on Twitter

«Για ακόμα μία φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με την πρόσφατη φραστική επίθεση εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή τής ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Γιατί ενοχλήθηκε η Άγκυρα ;

Τι ήταν αυτό που «θύμωσε» το ΥΠΕΞ; Η αναφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενοκτονία των Ποντίων. Συγκεκριμένα η κυρία Σακελλαροπούλου είχε αναφέρει:

«Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. «Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης».

Με την ευκαιρία η κυρία Σακελλαροπούλου είχε προσθέσει πως «…Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας».

Η τουρκική αντίδραση

Η αναφορά της κυρίας Σακελλαροπούλου περί «μεθοδευμένης και συστηματικής γενοκτονίας» φαίνεται πως εξόργισε του τουρκικό ΥΠΕΞ που σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Με λύπη έγιναν δεκτές οι αβάσιμες δηλώσεις της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά την τελετή παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τις ζημίες που προέκυψαν από τις πράξεις της αντίθετα με τους νόμους του πολέμου. Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

Αυτή είναι η ανακοίνωση – «απάντηση» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

 

Tags: ΕΛΛΑΔΑΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΠΤΔΤΟΥΡΚΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Related Posts

Τουρκία - Bloomberg
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για να διεκδικήσει επίσημα θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

08/05/2026 - 15:15
τουρκικό UAV - FIR
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

05/05/2026 - 18:02
ΟΗΕ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ σε δήλωση Τουρκίας: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

29/04/2026 - 22:02

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

Top News

Δέσποινα Καμπούρη: «Με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια πάρα πολύ καλή σχέση»

Γιάννης Κότσιρας: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν παιδικός μου ήρωας, τον λάτρευα και τον λάτρευε και η μητέρα μου»

Πόπη Μαλλιωτάκη: Δεν έχω αγαπηθεί όσο θα ήθελα, το μεγαλύτερο φταίξιμο το έχω εγώ με τις επιλογές μου

Οι Metallica έπαιξαν «Ζορμπά» και «Τρύπες» και «γκρέμισαν» το ΟΑΚΑ - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert