OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΥΕΘΑ: Τι είπε για το Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας για τα παιδιά μετόχων και Μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

14/03/2023 - 10:29
ΥΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με θέμα: «Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) για τα παιδιά των μετόχων και Μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ)».

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η λειτουργία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα, στηριζόμενο στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών ως δίκαιη αντιμετώπιση των υφιστάμενων κατά χρονικής περιόδου αναλογιών, μεταξύ των εισφορών των μετόχων και των μεριδίων των μερισματούχων με ιδιαίτερη προτεραιότητα στο Βοήθημα Οικονομικής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ).

Στον άξονα της ομαλής και μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ΜΤΣ αναδιαμορφώθηκαν, τόσο με τον ν. 5018/2023 (Α΄ 25) όσο και με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά και με τις αποφάσεις της Διοίκησης του Ταμείου, ο αριθμός μεριδίων και η υπολογιστική διαδικασία. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του ΒΟΕΑ, το ύψος του είναι ίσο με το γινόμενο των εξήντα (60) μηναίων αρτίων μερισμάτων (δηλαδή 25 ετών) του βαθμού που δικαιούται μέρισμα ο μέτοχος ή μερισματούχος επί τόσα 25/25, όσα τα χρόνια ασφάλισης του παιδιού.

Επιπρόσθετα, η ισχύουσα τιμή μεριδίου, βάση της οποίας εξάγεται το ποσό του δικαιούμενου μερίσματος 25ετίας, ανέρχεται στα 7,619 €, όπως έχει διαμορφωθεί από το έτος 2011, δηλαδή το ΒΟΕΑ υπολογίζεται προς όφελος των παιδιών, με τιμή μεριδίου υψηλότερη κατά 47% περίπου, από αυτή που ισχύει σήμερα (5,1524 €).

Ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε πως, όσον αφορά στη διαφορά του χορηγούμενου ΒΟΕΑ του ΜΤΣ, έναντι των αντιστοίχων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, γνωρίζεται ότι το πρώτο παρέχει τα μικρότερα (έως και 55%) μερίσματα, σε σχέση με τα άλλα δύο. Και αυτό αιτιολογείται στο γεγονός ότι, οι εισφορές υπέρ MTN – ΜΤΑ/ΒΟΕΑ ανέρχονται σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με τις εισφορές υπέρ ΜΤΣ/ΒΟΕΑ.

Συναφώς, κατόπιν εκπόνησης εμπεριστατωμένων μελετών των αρμόδιων αρχών, σχετικά με τα παραπάνω, προέκυψε εκτιμώμενο αρνητικό πρόσημο στο σχετικό αναλογιστικό ισοζύγιο (περιόδου ετών 2020 – 2070). Επίσης, η παρατηρούμενη αυτή αναλογιστική ανισορροπία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μια διαχρονική μείωση του μέσου όρου του χορηγούμενου μερίσματος κατά 5,3%, καθώς ένα μέρος του αναλογιστικού ελλείμματος του ΒΟΕΑ, θα απορροφηθεί με μείωση του μερίσματος.

Προς επίρρωση των στοιχείων αυτών, υπενθυμίζεται η εμφανής δυσαναλογία στα ποσά εισφορών μετόχων υπέρ ΒΟΕΑ με τα μερίσματα των μερισματούχων σε αναλογία 6/1. Συνοψίζοντας, το ΔΣ/ΜΤΣ (με τη συμμετοχή και εν αποστρατεία στελεχών), εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία και τις υποβληθείσες προτάσεις, αποφάσισε ομόφωνα την εφαρμογή συντελεστή βαρύτητας 0,5 στον υπολογισμό του ΒΟΕΑ, για τη διάρκεια καταβολής εισφορών ως μερισματούχος, ως επωφελές μέτρο στο πλαίσιο αποφυγής διαρκούς επιβάρυνσης του ΜΤΣ και μείωσης της δυσαναλογίας των εισφορών μεταξύ μετόχων και μερισματούχων.

Ο ΥΕΘΑ κατέληξε πως σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη τροποποίηση των ανωτέρω δύναται να επανεξεταστεί από το ΔΣ/ΜΤΣ σε επόμενη συνεδρίασή του, κατόπιν της σχετικής πρότασης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Tags: ΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑ

Related Posts

ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

«ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2025»: Ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

03/12/2025 - 17:01
δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert