OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Project: «Τα σκυλιά του πολέμου» – Οι Ρώσοι ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον Πούτιν και το ρωσικό στρατό

09/08/2023 - 19:42
Project
Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον 81 Ρώσοι ολιγάρχες, που είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «200 πλουσιότερων Ρώσων» του περιοδικού Forbes ο οποίος είχε συνταχθεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμμετέχουν ανοιχτά στον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με την έρευνα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Project με τίτλο «Τα σκυλιά του πολέμου». Η έρευνα αναφέρεται στον ρόλο των Ρώσων ολιγαρχών σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ποιο ρόλο παίζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Οι ίδιοι θα ήθελαν να πείσουν τους γύρω τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο, για αυτό είτε εδώ και ενάμιση χρόνο τηρούν νεκρική σιγή, είτε προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον τους, δίνοντας νεφελώδεις συνεντεύξεις και διαμαρτυρόμενοι για την ζωή τους.

Ωστόσο στην πραγματικότητα οι πιο πλούσιοι Ρώσοι, όπως έδειξε η έρευνα του Project, έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια για συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας, παράγοντας μεταξύ άλλων είδη όπλων, με τα οποία σκοτώνουν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις. Αλλά παρότι το γνωρίζουν συνεχίζουν να σιωπούν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Project, το συνολικό ποσό των ανοικτών συμβάσεων που σύναψαν οι επιχειρηματίες με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για ολόκληρη την περίοδο της στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουκρανία – από το 2014 έως το 2023 – φθάνει τα 220 δισεκατομύρια ρούβλια. Ογδόντα (80) από αυτούς τους ολιγάρχες, γράφει το Project, βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων.

Ωστόσο, μόνο 14 από αυτούς έχουν υποστεί περιορισμούς σε όλες τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου, ενώ 34 επιχειρηματίες μόνο στην Ουκρανία. Μόνο ένας ολιγάρχης, τονίζουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι , έχει μιλήσει κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου μετά την έναρξη της πλήρους στρατιωτικής εισβολής – ο ιδρυτής της Tinkoff Bank, Όλεγκ Τινκόφ.

Ενώ ζούσε στη Ρωσία, ο Τινκόφ είχε δηλώσει την υποστήριξή του στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα ήθελε να τον δει ως κυβερνήτη και αυτοκράτορα για μια ζωή. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Τινκόφ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη ρωσική υπηκοότητα επειδή «δεν θέλει να συνδεθεί με τον φασισμό του Πούτιν». Πριν από μια εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «τηρούν σιγή ιχθύος για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου». «Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πάρα πολλών σιωπηλών ολιγαρχών προμήθευαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν το ρωσικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με έναν τεράστιο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται άμεσα για τη δημιουργία πυραύλων, βομβών και σφαιρών που σκοτώνουν ουκρανούς πολίτες», αναφέρουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Projekt | Φωτογραφίες Reuters

Tags: PROJECTΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Related Posts

Δυτική Όχθη - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

10/02/2026 - 19:54
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

10/02/2026 - 18:47
Νετανιάχου - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου πάει στις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν: Θα πιέσει τον Τραμπ να συζητήσει το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

10/02/2026 - 16:35

Διαβάστε Επίσης

«Trolley de Prévaux»: Καθελκύστηκε το πρώτο από τα 7 περιπολικά πλοία (OPV) του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Προφυλακίστηκε ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Στην Ολομέλεια της Βουλής δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης

Η Αθήνα ετοιμάζει διάβημα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας για τις τουρκικές «επ’ αόριστον» NAVTEX

Top News

Κακοκαιρία - Γιώργος Τσατραφύλλιας: Βροχές, χαλάζι και θυελλώδεις νοτιάδες από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή - Θα χτυπήσει και την Αττική την Τσικνοπέμπτη

Σωτήρης Χατζάκης: Πριν παντρευτώ έλεγα "πω πω τι έπαθε ο καημένος", ήμουν εναντίον του γάμου

Eurovision 2026: Με δύο τρόπους θα μπορεί να ψηφίσει το κοινό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Συγκλονίζουν Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη που έκαναν και την ίδια μέρα μαστεκτομή: «Είναι αισθητικός ακρωτηριασμός»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert