OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

IRIS-T SLM: Η Luftwaffe παρέλαβε το πρώτο επιχειρησιακό σύστημα αεράμυνας – Ο Σολτς ανακοίνωσε επιπλέον 17 συστήματα για την Ουκρανία

04/09/2024 - 19:08
Bundeswehr

REUTERS/Fabian Bimmer

Share on FacebookShare on Twitter

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) παρέλαβε το πρώτο επιχειρησιακό σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM από την Diehl Defence.

Στην επίσημη τελετή παραλαβής στην στρατιωτική περιοχή εκπαίδευσης Todendorf στο Schleswig-Holstein, παρευρέθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Επίσης, το Βερολίνο παρήγγειλε 120 κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-αέρος για το σύστημα αεράμυνας για περίπου 108 εκατομμύρια ευρώ.

Ο γερμανικός στρατός έχει παραγγείλει συνολικά έξι IRIS-T SLM συνολικού κόστους 950 εκατομμυρίων ευρώ από την Diehl Defence, τα οποία θα παραδοθούν έως τον Μάιο του 2027.

«Ο Πούτιν ανέπτυξε πυραύλους μέχρι το Καλίνινγκραντ, 530 χιλιόμετρα από το Βερολίνο σε ευθεία γραμμή. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αντιδράσουμε με τον πρέποντα τρόπο (…) Η αδράνεια θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη και εδώ, στη χώρα μας», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια της τελετής στη στρατιωτική βάση της Μπούντεσβερ στην πόλη Τόντεντορφ.

REUTERS/Fabian Bimmer

European Sky Shield (ESSI)

Τα γερμανικά IRIS-T αποτελούν το γερμανικό σκέλος της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ομπρέλας European Sky Shield (ESSI), που παρουσιάστηκε από το Βερολίνο τον Αύγουστο του 2022 στην Πράγα και «στο οποίο συμμετέχουν 21 χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Εκτός από την άμυνα μικρής εμβέλειας που παρέχεται από το σύστημα IRIS-T, η πρωτοβουλία ESSI βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα Patriot για άμυνα μεσαίου βεληνεκούς και στο αμερικανο-ισραηλινό Arrow-3 για μεγάλου βεληνεκούς.

REUTERS/Fabian Bimmer

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σολτς επαίνεσε το ESSI: «Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη να αποκτήσουν αυτό το σύστημα». Υποστηρίζοντας ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό, η Γαλλία δεν συμμετέχει στο ESSI.

«Αυτό που δημιουργείται επίσης σήμερα είναι ένα σχέδιο ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, πολύ πέρα από τον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Σολτς ανακοίνωσε περισσότερους εξοπλισμούς για την Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα κάνει εκπτώσεις στη στρατιωτική της υποστήριξη στην Ουκρανία, δεσμεύτηκε σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προσπαθώντας να διαλύσει τους φόβους ότι το Βερολίνο ενδέχεται να απογοητεύσει το Κίεβο, εν μέσω συμπίεσης του γερμανικού προϋπολογισμού και δημοσιευμάτων που μιλούν για πάγωμα της νέας γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας.

«Η υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει. Έχουμε κάνει προβλέψεις, έχουμε συνάψει συμφωνίες (άμυνας) και εξασφαλίσει εγκαίρως χρηματοδότηση, ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να βασίζεται πλήρως σε εμάς στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

IRIS-T SLM
REUTERS/Fabian Bimmer

Ακόμη και πριν η Luftwaffe παραλάβει την πρώτη της συστοιχία, η Γερμανία είχε αγοράσει πολυάριθμα συστήματα IRIS-T SLM για την Ουκρανία, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία του Κιέβου από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, καθιστώντας το μια από τις πιο πολυπόθητες για το Κίεβο δωρεές όπλων από τη Δύση.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει προμηθεύσει τέσσερις από τις 12 συνολικά συστοιχίες IRIS-T SLM που έχει υποσχεθεί στο Κίεβο, με δύο ακόμη συστήματα να αποστέλλονται μέχρι το τέλος του έτους.

IRIS-T SLM
REUTERS/Fabian Bimmer

Ποσοστό επιτυχίας 95%

«Στην Ουκρανία, το IRIS-T έχει καταρρίψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 250 πυραύλους, drones και πυραύλους κρουζ και έχει σώσει αμέτρητες ζωές, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας 95% ή και περισσότερο», δήλωσε ο Σολτς.

Έχοντας ήδη παραδώσει τέσσερα συστήματα IRIS-T SLM (μέσου βεληνεκούς) και τρία IRIS-T SLS (μικρού βεληνεκούς) στην Ουκρανία, το Βερολίνο σχεδιάζει να προμηθεύσει στο Κίεβο οκτώ από το πρώτο μοντέλο και εννέα από το δεύτερο.

«Θα παραδώσουμε δύο από το καθένα φέτος και τα υπόλοιπα από το 2025», είπε τόνισε.

REUTERS/Fabian Bimmer

Με λίγα λόγια, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2026 θα έχει παραδώσει συνολικά 24 συστήματα στην Ουκρανία (12 SLM και 12 SLS). Από αυτά, 4 SLM και 3 SLS έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο, άρα η Γερμανία θα στείλει επιπλέον 17 συστήματα τα επόμενα δύο χρόνια.

Φωτογραφίες Reuters

Tags: BUNDESWEHRDIEHL DEFENSEIRIS-TIRIS-T SLMΓΕΡΜΑΝΙΑΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

F-35
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

17/12/2025 - 20:29
Bundeswehr
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

17/12/2025 - 19:22
Humvee hawkeye
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

17/12/2025 - 18:42

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις σε όλη την χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

Μερτς: «Να μην γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων – Γερμανία και ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»

Ισραήλ: O Νετανιάχου ενέκρινε συμφωνία-ρεκόρ με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

F-35: Ο Τραμπ πιέζει για την αγορά των stealth μαχητικών τον νέο Τσέχο πρωθυπουργό, που τα χαρακτήρισε «άχρηστα και υπερτιμημένα»

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

Top News

Ειρήνη Μαρινάκη: Το «τελευταίο αντίο» στην σπουδαία Πειραιώτισσα - Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»

Νίκος Παππάς για την επίθεσή του στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο: «Είχα λάθος αντίδραση στη δική του δράση - πρόκληση»

Χαμός με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Τραβούσε βίντεο μάρτυρες και βουλευτές

Σοφία Μουτίδου για Γιώργο Λιάγκα: «Μήπως ήταν κόλπο επικοινωνιακό; Δεν ντρέπεστε να λέτε ασυνάρτητα πράγματα;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert