OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

M-113: Πρόγραμμα αναβάθμισης 500 TOMA κόστους 1 δισ. στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του ΓΕΣ

15/03/2025 - 08:17
M-113
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Την απελευθέρωση επιπλέον κονδυλίων για την άμυνα, προκειμένου να προχωρήσει στο πρόγραμμα αναβάθμισης 500 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-113 σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), αναμένει το Στρατιωτικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ, η «οροφή» για κάθε ΤΟΜΑ που θα αναβαθμιστεί έχει τεθεί στα 2 εκ. ευρώ και κατά συνέπεια το συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Στόχος είναι τα 500 αναβαθμισμένα ΤΟΜΑ M-113 να εξοπλίσουν 12 Μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού Σχηματισμών του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη, με προτεραιότητα στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, το ΓΕΣ ήδη έχει στα χέρια του μια σειρά από προτάσεις για αναβάθμιση των M-113, μεταξύ των οποίων και από εταιρεία της Νότιας Κορέας, όμως προαπαιτούμενο για το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας πέρα από το κόστος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς.

Με αυτό το δεδομένο, ισχυρό πλεονέκτημα εξακολουθεί να έχει η πρόταση της ισραηλινής Rafael, η οποία προτίθεται να συνεργαστεί με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ, ώστε όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Μαγνησία. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα διατεθούν για το πρόγραμμα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί γραμμή παραγωγής στη χώρα μας με δυνατότητα συντήρησης, αλλά και κατασκευής επιπλέον αναβαθμισμένων ΤΟΜΑ ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

 

Το ενδεχόμενο αγοράς καινούργιων ΤΟΜΑ στη δεδομένη χρονική συγκυρία και με βάση τις συνολικές εξοπλιστικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς έχει αποκλειστεί, καθώς το κόστος κάθε Μονάδας ξεπερνά τα 8 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα για την απόκτηση του μίνιμουμ αριθμού των 300 ΤΟΜΑ να απαιτούνται σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ. Ενώ και η υποστήριξη των καινούργιων ΤΟΜΑ προϋποθέτει επιπλέον κονδύλια που εκτινάσσουν το πρόγραμμα σε πολύ υψηλότερο κόστος.

M-113

Την ίδια ώρα, ο Στρατός Ξηράς, ως χρήστης των Μ-113 εδώ και δεκαετίες, διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στην συντήρηση και υποστήριξη τους. Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί περίπου 2.900 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M-113, κυρίως στις εκδόσεις A1/A2, σε Μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού, και όχι μόνο, αποτελεί  σημαντικό πλεονέκτημα, αφού πρόκειται για μια μεγάλη «δεξαμενή» ανταλλακτικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

M-113

Η αναβάθμιση των Μ-113 σε ΤΟΜΑ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΓΕΣ, αφορά στη μηχανολογική παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση της ισχύος του Τεθωρακισμένου, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει μεγαλύτερη ταχύτητα και να μπορεί να ακολουθεί τα άρματα μάχης Leopard, με δεδομένο ότι θα αυξηθεί και το συνολικό του βάρος.

Επιπλέον, προβλέπεται τοποθέτηση ισχυρής παθητικής θωράκισης με ζητούμενο την αύξηση της επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης, αλλά και τοποθέτηση πύργου με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 30 χιλιοστών. Ένας αριθμός αναβαθμισμένων ΤΟΜΑ M-113 προβλέπεται να εξοπλιστούν με αντιαρματικό πιθανότατα κατηγορίας SPIKE. Τα συγκεκριμένα αντιαρματικά ΤΟΜΑ προορίζονται για επιλεγμένες Μονάδες της πρώτης γραμμής, ώστε να επιχειρούν δίπλα στα άρματα μάχης και σε περιβάλλον αυξημένων απειλών.

Η αναβάθμιση των Μ-113 σε ΤΟΜΑ έχει ως γενικότερο στόχο την αύξηση της ισχύος πυρός και την αυξημένη δυνατότητα ταχύτητας, ευελιξίας και συνεργασίας με άλλα οπλικά συστήματα. Η μετατροπή των ευάλωτων και περιορισμένων δυνατοτήτων των απαρχαιωμένων ΤΟΜΠ Μ-113 σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, που μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο σε αμυντικές αλλά και σε επιθετικές επιχειρήσεις με το πυροβόλο των 30 χιλιοστών συνιστώντας απειλή ακόμα και για εχθρικά άρματα, αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τον Στρατό Ξηράς.

Tags: M113ΓΕΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤΟΜΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert