Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομή ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αστυνομίας στην πλατφόρμα Telegram, ένας άνδρας και μια γυναίκα που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας του ρωσικού πλήγματος κοντά στο Βοβτσάνσκ, μια περιοχή την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ρωσικά στρατεύματα είχαν εισβάλει κοντά στο Βοβτσάνσκ τον Μάιο του 2024, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τους εισβολείς και να ανακτήσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής.
Νεκροί στο Κραματόρσκ – Τραυματίες στη Λοζόβα
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε επίσης ότι αυξήθηκε σε επτά ο αριθμός των νεκρών από τη ρωσική πυραυλική επίθεση της Πέμπτης σε πολυκατοικία της πόλης Κραματόρσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Επίσης, ένας σιδηροδρομικός σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν από ρωσικά πλήγματα στην πόλη Λοζόβα κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, όπου τραυματίσθηκαν επίσης δύο παιδιά, ανακοινώθηκε σήμερα (05.08.2025) από τις αρχές.
Η επίθεση έπληξε κυρίως σιδηροδρομικές υποδομές, μεταξύ των οποίων το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, σκοτώνοντας ένα μηχανοδηγό και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις σιδηροδρομικούς, ανακοίνωσε η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia.
Πολυκατοικίες και συνοικίες επλήγησαν επίσης, δήλωσε ο δήμαρχος Σεργκίι Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τραυματίσθηκαν δύο παιδιά. «Αυτή τη νύκτα, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μια αληθινή τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ειρηνικών ανθρώπων που κοιμούνταν», κατήγγειλε μέσω του Facebook.
Πλήγματα στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ
Το εύρος της επίθεσης στην πόλη περίπου 55.000 κατοίκων προπολεμικά δεν είναι σαφές. Η περιφέρεια του Χαρκόβου, που γειτονεύει με τη Ρωσία, γίνεται συχνά στόχος ρωσικών πληγμάτων με πυραύλους και drones. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ξέσπασαν πυρκαγιές, ανάμεσά τους σε υποσταθμό του δικτύου διανομής ρεύματος, στη ρωσική περιφέρεια Ρoστόφ, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό περιφερειάρχη Γιούρι Σλιούσαρ.
Από τη δική του πλευρά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω Telegram πως καταστράφηκαν 24 ουκρανικά drones τη νύχτα, ανάμεσά τους επτά στη Ρoστόφ. Το υπουργείο κατά κανόνα ανακοινώνει πόσα ουκρανικά μη επανδρωμένα οχήματα καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, όχι πόσα εξαπολύθηκαν ή πόσα πέτυχαν τους στόχους τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




