Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα (13.05.2026) ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της και να αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα τα οποία θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά αμυντικά συστήματα, μετέδωσαν τα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να αναπτύξει έως το τέλος του τρέχοντος έτους τον νέο πύραυλο Sarmat που θα μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή και να πλήττει στόχους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Μετά από πολλά χρόνια και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, η Ρωσία κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) τύπου Sarmat.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το βεληνεκές του Sarmat μπορεί να φθάσει τα 35.000 χιλιόμετρα.
«Ο Sarmat είναι το πιο ισχυρό πυραυλικό σύστημα στον κόσμο, καθώς η συνολική του ισχύς υπερβαίνει κατά τέσσερις φορές την ισχύ οποιουδήποτε δυτικού αναλόγου», σημείωσε ο Πούτιν.
Νέα νομοθεσία για την απελευθέρωση Ρώσων που κρατούνται στο εξωτερικό
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούν στο μέλλον, με την εξουσιοδότηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, να απελευθερώνουν Ρώσους πολίτες που κρατούνται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τροπολογία νόμου που εγκρίθηκε σήμερα.
«Η δυτική «δικαιοσύνη» έχει μετατραπεί σε κατασταλτικό μηχανισμό για την καταστολή όσων διαφωνούν με τις αποφάσεις που επιβάλλονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την τροπολογία. «Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας στο εξωτερικό».
Προαπαιτούμενο για μια στρατιωτική επιχείρηση απελευθέρωσης ενός πολίτη θα είναι μια εντολή από τον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να επικυρώσει την τροπολογία.
Η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να εξασφαλίσει ο Ρώσος πρόεδρος καλύτερη προστασία για τον εαυτό του.
Ο Πούτιν καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση που ο Πούτιν ή άλλοι Ρώσοι πολίτες καταδικαστούν άδικα και φυλακιστούν κατά την οπτική της Μόσχας, μια στρατιωτική επιχείρηση για την εξασφάλιση της απελευθέρωσής τους θα είναι νομικά εφικτή στο μέλλον.
Ανεξάρτητοι Ρώσοι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν τις τροπολογίες αυτές ως αποτρεπτικό παράγοντα και δεν αναμένουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Ο Πούτιν είχε επίσης υπογράψει νόμο που ορίζει ότι οι αποφάσεις ξένων δικαστηρίων δεν θα εκτελούνται εάν συγκρούονται με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Για παράδειγμα, η Ρωσία δεν συμμορφώνεται πλέον με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ούτε αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ




